latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:38 ⇒ 17:44 | Autor: TANЈUG

Turska i Irak potpisali Strateški okvirni sporazum

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas, nakon susreta s iračkim premijerom Mohamedom al-Sudanijem u Bagdadu, da Strateški okvirni sporazum potpisan između Turske i Iraka predstavlja "čvrstu mapu puta".
Erdogan i Al Sudani (Foto: EPA-EFE/Thaier Al-Sudani) -
Erdogan i Al Sudani (Foto: EPA-EFE/Thaier Al-Sudani)

- Vjerujem da će moja posjeta i upravo potpisani sporazumi predstavljati novu prekretnicu u odnosima Turske i Iraka - poručio je Erdogan na konferenciji za novinare nakon susreta s iračkim premijerom.

U iračkoj prestolnici je nakon sastanka Erdogana i Al Sudanija potpisan memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom na Projektu puta razvoja između Iraka, Turske, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi Anadolija.

- Strateški okvirni sporazum za zajedničku saradnju koji smo potpisali s premijerom (Sudanijem) predstavlja snažnu mapu puta - rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na održane sastanke s premijerom Sudanijem i predsjednikom Iraka Abdulom Latifom Rašidom, Erdogan je rekao kako je saradnja u području bezbjednosti i borbe protiv terorizma bila jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda.

Dodao je da je Turska pozdravila proglašenje PKK zabranjenom organizacijom u Iraku.

- Razgovarali smo o mogućim zajedničkim koracima protiv terorističke organizacije PKK i njenih ogranaka, koji ciljaju Turske s iračke teritorije - podvukao je Erdogan.

Dvojica lidera dotakla su se i izraelskih napada na Gazu.

- Sa iračkim kolegama razgovarao sam o posljedicama izraelskog nasilja u Palestini na naš region i konsultovali se o zajedničkim koracima koje možemo preduzeti - rekao je Erdogan.

U kontekstu sve veće napetosti između Irana i Izraela, Erdogan je podsjetio sve relevantne strane da izbjegavaju korake koji dovode do eskalacije napetosti.

Erdoganova posjeta u Iraku nastavlja se u Erbilu.