latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:49 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

Vulin: Lideri 120 zemalja će biti upoznati o istini o rezoluciji o Srebrenici

Senator Republike Srpske Aleksandar Vulin najavio je da će učešće na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu iskoristiti da lidere i zvaničnike više od 120 zemalja upozna o istini o spornoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Vulin, koji je bivši direktor BIA, će na 12. Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbjednosna pitanja prisustvovati na lični poziv sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaja Patruševa, saopšteno je iz Pokreta socijalista, čiji je Vulin osnivač.

Međunarodna bezbjednosna konferencija u Rusiji tradicionalno je usmjerena na traženje načina za riješavanje aktuelnih zadataka u sferi globalne bezbjednosti, a visoki zvaničnici raspravljaće i o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne i regionalne bezbjednosti.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak, 18. aprila zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u kojem piše da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.