latinica  ћирилица
22/04/2024 |  18:54 ⇒ 23/04/2024 | 10:47 | Autor: RTRS

Јasenovac - 79 godina od proboja posljednje grupe preživjelih logoraša (VIDEO)

Prošlo je 79 godina je od proboja posljednje grupe preživjelih jasenovačkih logoraša. Koncentracioni logor Јasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata. Na dan proboja u logoru je bilo 1.073 logoraša. Ustaše su na najmonstruozniji način ubile 700.000 Srba, Јevreja, Roma. Ubijeno je 20.000 djece.
Mlaka - Foto: RTRS
MlakaFoto: RTRS

U Mlaki je služeno molitveno okupljanje za žrtve ustškog sistema logora Јasenovac. Istaknuto je da nam sjećanje na žrtve i čuvanje njihovog imena i identiteta daje budućnost.

Suočeni sa sigurnom smrću, posljednji jasenovački logoraši, na današnji dan 1945. godine, pokušali su očajnički proboj. Preživjelo je 169. U logoru smrti ustaše su na najsvirepije načine ubile su 700 hiljada Srba, Јevreja, Roma i antifašista. Milosti nisu imali ni za koga. Milanu Kozloviću 14 članova porodice ubile su ustaše.

- Iz same moje porodice stradalo je 14 od Kusonja, Stare Gradiške, Јasenovca, Јadovno, čak jedan djed je završio da li u na Pagu ili tamo negdje - navodi Kozlović.

Pomen djedu ubijenom u Јasenovcu došao je da da Stevo Delibašić.

- Iz svake kuće je po jedan član porodice odveden u Јasenovac, bilo muško, bilo žensko - kaže Delibašić.

Ideja sjećanja upisana je u bit svakog čovjeka, rečeno je nakon liturgije koju su u Mlaki služili administrator mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo i episkop pakračko-slavonski Јovan.

- Ono sjećanje koje proizvodi osvetu, koje proizvodi gnjev, koje proizvodi naboj, koje proizvodi mržnju, to je ono sjećanje kakvo nam ne treba, ali sjećanje žrtvem proslavljanje žrtve, sećanje i sačuvanje imena i identiteta žrtve, to je ono što treba da činimo - ističe episkop pakračko-slavonski Јovan.

Amasador Srbije u Hrvatskoj Јelena Milić ističe da se treba sjećati i širiti istinu o onome što se desilo.

Predstavnici Srpske kažu da se stalno mora podsjećati svijet šta se desilo u Јaenovcu i NDH kako se to nikome ne bi ponovilo.

- Ovdje su stradali civili, djeca, žene, starci, nemoćni, niko pod oružjem, nego se išlo ka tome da se što je moguće više uništi srpskog svijeta - ističe izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Mihailović kaže da je ovo mjesto, ono na kojem bi danas mnogi trebali da budu.

Јasenovac je bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca Maks Luburić, koji je bio i prvi komandant logora. Profesor Gideon Grajf, istoričar specijalizovan za Holokaust naveo je da je Јasenovac bio daleko brutalniji od Aušvica. Broj žrtava nikada nije tačno utvrđen jer je logorska arhiva dva puta uništavana - početkom 1943. i aprila 1945. godine.