latinica  ћирилица
23/04/2024 |  06:57 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu na Međunarodnom bezbjednosnom forumu (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraviće u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

Na forumu učestvuju lideri i zvaničnici iz više od 120 zemalja kojima će se putem video linka obratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prema programu organizatora, učesnici sastanka bi trebalo da diskutuju o dva glavna pitanja agende, a to su "Obezbjeđenje informacione bezbjednosti u uslovima formiranja policentričnog svjetskog poretka: izazovi i mogućnosti" i "Očuvanje nacionalnog identiteta i tradicionalnih vrijednosti država svijeta kao neodvojivi dio održavanja međunarodne bezbjednosti, mira i stabilnosti".

Planirane su i diskusije u okviru dva tematska okrugla stola i to na teme "Međunarodna saradnja u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija" i "Aktuelna pitanja zaštite stanovništva u uslovima vojnih sukoba i vanrednih situacija prirodnog i ljudskog porijekla".

Očekuje se da Internacionalni sastanak sutra otvori sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Platonovič Patrušev nakon čega će pozdravn riječ putem video-obraćanja uputiti presjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

U delegaciji Republike Srpske je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

U Sankt Peterburgu je i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin, kao i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Dvanaesti Internacionalni sastanak visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbjednosti biće održan u prestižnom kongresnom centru "Ekspoforum".