latinica  ћирилица
23/04/2024 |  08:22 ⇒ 10:48 | Autor: RTRS

RTRS u Sankt Peterburgu: Kako Rusi žive pod sankcijama? (FOTO)

Otpornost ruske ekonomije na nezapamćene sankcije, koje su SAD i Evropska unija uvele zbog početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, iznenadila je veliku većinu poznavalaca ekonomskih tokova.
Sankt Peterburg (foto: Јasenko Todorović) -
Sankt Peterburg (foto: Јasenko Todorović)

Rusija je u rekordnom roku uspjela da pronađe alternativne izvore, kojima je došla do potrebnih proizvoda i sirovina, prije svega na azijskom tržištu, istovremeno radeći na jačanju domaće proizvodnje.

Rusija, Sankt Peterburg (Foto: RTRS)

Bankarski sektor je za rigorozne sankcije i povlačenje sistema međunarodnog plaćanja Swift brzo pronašao rješenje u vidu direktnih transakcija sa "prijateljskim zemljama".

Odlazak zapadnih platnih kartičnih sistema (Visa, Master card...) nadomjestili su novom domaćom platnom karticom "Mir".

Redom su se sa ruskog tržišta povlačili američki giganti Mek Donalds, Koka Kola i ostali, ali upražnjeno mjesto na ogromnom ruskom tržištu odmah su zauzeli domaći brendovi.

Najslikovitiji primjeri su upravo navedena Koka Kola i Mek Donalds.

Kada je u martu 2022. godine Koka Kola najavila povlačenje iz Rusije, ruske fabrike koje su proizvodile ovo piće, okrenule su se razvoju domaćeg brenda "Dobra Kola", koja ubrzo postaje najprodavanija.

Istovremeno, na ruskom tržištu moguće je pronaći i originalnu Koka Kolu, ali je njena prodaja opala za više od 70 odsto.

Sankt Peterburg (Foto: Јasenko Todorović)

Sličan je i epilog odlaska Mek Donaldsa. Rusi njihove prodajne objekte rebrendiraju u svoj brend "Vkusno i točka", zadržavaju uslugu i hranu i postaju vodeći lanac brze hrane u zemlji.

Foto 4 - Јedan od objekata "Vkusno i točka" u Sankt Peterburgu

Police u trgovačkim lancima su pune i nema nestašica, koje je zapad predviđao i priželjkivao. Inflacija nije značajnije uticala na maloprodajne cijene, pa su one značajno manje, ne samo od cijena u EU, nego i u našem regionu.

Sankt Peterburg (Foto: Јasenko Todorović)

Najznačajnija je razlika u cijenama energenata i goriva.

Cijene goriva na pumpama u Rusiji kreću se između 51 do 65 rublji, odnosno oko 1 KM. Cijena gasa ne prelazi 0,50 KM.

U Sankt Petrburgu, jednom od najvećih ruskih turističkih centara, više nema turista sa zapada, ali taj izazov nadomjestili su razvojem domaćeg turizma i velikim prodorom azijskih turista.

Aerodrom u Sankt Peterburgu je u periodu januar–mart ove godine opslužio 4,2 miliona putnika, ili osam odsto više nego prije godinu dana.

Sankt Peterburg (Foto: Јasenko Todorović)

Na domaćim letovima je usluženo 3,4 miliona putnika, najviše iz Moskve, Sočija, Kalinjingrada, Јekaterinburga i Kazanja.

Ovaj grad sa nestrpljenjem iščekuje jedan od najznačajnijih projekata u svojoj istoriji - izgradnju najmodernije brze pruge Moskva – Sankt Peterburg, čija izgradnja je započeta ove godine.

Kada bude završena, voz će dionicu od 679 km preći za nevjerovatnih dva časa i 15 minuta.

Sankt Peterburg (Foto: Јasenko Todorović)

Da sankcije nisu značajno uticale ni na rusko tržište rada pokazuje i podatak da je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu - ispod tri odsto, a u Sankt Peterburgu čak i ispod ruskog prosjeka - 1,5 odsto.

Tekst i foto: Јasenko Todorović