latinica  ћирилица
23/04/2024 |  10:03 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Otvoren novi pogon njemačke kompanije; Nova razvojna šansa za Laktaše (FOTO/VIDEO)

Novi proizvodni pogon kompanije "Male elektrik drajvs Bosnija" danas je svečano otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona evra.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Novi pogon u Laktašima (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva je rekla da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije "Male elektrik drajvs Bosnija" u Aleksandrovcu nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku.

- Riječ je o jednoj od najvećih investicija u Srpskoj i BiH. Ovdje je posebno značajan rad Vlade Republike Srpske, koja godinama predano radi da bi obezbjeđivala što bolje uslove za naše privredne subjekte. Drago mi je kad čujem da je investitor ponosan što posluje u Republici Srpskoj jer je naišao na dobar primjer i brigu koju su pokazali lokalna vlast i Vlada Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva kaže da prepoznaje napore koje je uložila lokalna zajednica, kojoj se danas može čestitati zbog svih inicijativa, zajedništva, a pogotovo zbog toga što investitor ovo posmatra za nekoliko decenija u budućnosti.

- Јedno je omogućiti adekvatnu poslovnu klimu da bi neko došao i počeo da radi, ali je posebno značajno da se i nakon investicije nastavlja veza sa ulagačem - rekla je Cvijanovićeva.

Kompanija "Male" vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu.

Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Novi pogon u Laktašima (Foto: RTRS)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije najbolja potvrda onoga što radi Srpska na stvaranju pozitivne klime za investitore.

- Zahvalni smo ovoj kompaniji koja je demantovala sve one koji smatraju Srpsku nepoželjnom destinacijom. Neko ko ovdje radi više od 20 godina, ko je prije ove investicije imao 400 zaposlenih, danas njih 600, do kraja godine 800 i sa ciljem od 1.000 radnika jasno pokazuje kakve uslove za poslovanje ima - rekao je Višković.

      View this post on Instagram

A post shared by Vlada Republike Srpske (@vlada_srpske)

Višković je naveo da će vrijeme pokazati da je rukovodstvo kompanije "Male" donijelo ispravnu odluku da ovdje razvija biznis i da iz godine u godinu povećava broj radnika.

Direktor operacija poslovne jedinice Elektronika i mehatronika "Male" grupe Guntram Has istakao je da je kompanija ponosna što je danas otvorila pogon u Lakatašima i da je cilj da ovdje ostanu decenijama.

- Ovo je veliki dan za "Male" i nevjerovatno je da su nam trebale samo tri godine za otvaranje ovog pogona. Do sad smo radili u Laktašima, sada se širimo na Aleksandrovac - rekao je Has.

On je istakao da je posebno važno što se novi pogon nalazi u blizini granice sa EU.

Gradonačelnik Grada Laktaši Miroslav Bojić istakao je da je ovo jedan od najvećih razvojnih projekata ne samo u Laktašima, nego u cijeloj Republici Srpskoj, navodeći da kompanija "Male" u ovom gradu posluje više od 15 godina.

- Ovo je kruna onoga što je investitor radio zajedno sa lokalnom zajednicom, Vladom i kompletnim rukovodstvom Republike Srpske. Došli smo do toga da danas otvaramo ovaj pogon na 29.000 metara kvadratnih koji zapošljava 600 radnika - rekao je Bojić.

On je naveo da svaki drugi automobil u cijelom svijetu ima dijelove proizvedene u kompaniji "Male" što dovoljno govori o značaju otvaranja pogona u Republici Srpskoj.

- Drago mi je da smo kao loklana zajednica bili dio cijelog projekta, uz veliku podršku Vlade Republike Srpske koja je stvorila pozitivnu klimu zbog koje su predstavnici kompanije "Male" odlučili da ulože ovdje - napomenuo je Bojić.

Prema njegovim riječima, kompaniji je na raspolaganju bila i lokalna zajednica koja je obezbijedila najbolje uslove trenutno u Republici Srpskoj i na osonovu kojih je danas vidljiv rezultat.

Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u Republici Srpskoj, što potvrđuje i priznanje Privredne komore Srpske za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u prošloj godini.

Uspješno i pozitivno posluje više od 20 godina, stalno unapređujući svoje kapacitete i proizvodnju.

Cilj preseljenja postojeće kompanije na novu lokaciju je povećanje proizvodnih kapaciteta, te prilagođavanje budućem rastu, saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija "Male" zapošljavala je oko 400 radnika prije izgradnje novog proizvodnog pogona, a trenutno ima oko 600 radnika, dok će do kraja godine zapošljavati oko 800 radnika.

Iz ove kompanije najavljuju proširenje kapaciteta, te da je početkom 2026. godine planirano da ima oko 1.000 zaposlenih.