latinica  ћирилица
23/04/2024 |  12:43 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Otvoren "Inost mladih 2024" sa 500 izlagača iz zemlje i regiona (VIDEO)

U Banjaluci je otvorena 26. Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2024", a posjetioci će moći da vide više od 400 eksponata, sa učešćem 500 izlagača, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, inovatora i organizacija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Rusije.
Banjaluka - INOST (Foto: twitter.com/mnrvoid_rs) - Foto: Ustupljena fotografija
Banjaluka - INOST (Foto: twitter.com/mnrvoid_rs)Foto: Ustupljena fotografija

Manifestacija u Domu omladine će trajati do 25. aprila, kada je predviđena i dodjela nagrada i proglašenje pobjednika.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Srpske Zoran Bjelajac poručio je da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo nastaviti da podržavaju ne samo ovu manifestaciju nego i sve druge koje se bave inovatorstvom i naukom.

On je pozvao izlagače i mlade inovatore da konkurišu za još jedan konkurs resornog ministarstva za najbolju tehnološku inovaciju koji traje do 5. maja i da pokušaju da realuzuju svoje inovacije.

- Vlada Srpske će nastaviti da pruža podršku kroz razvoj jedinstvenog eko-sistema Republike Srpske. Kruna tog eko-sistema je naučnotehnološki park koji je osnovan u Kampusu Univerziteta u Banjaluci i njegova izgradnja će početi ove godine - rekao je Bjelajac.

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić naveo je da je manifestacija posvećena Danu grada Banjaluka - 22. aprilu, kao i 170 godina od rođenja velikog srpskog i svjetskog naučnika Mihajla Pupina.

Savjetnik banjalučkog gradonačelnika za pravne poslove Vedrana Prole istakla je da je Banjaluka i ove godine, kao i prethodnih finansijski i logistički podržao ovu manifestaciju.

Direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka Neven Stanić rekao je da je saradnja agencije sa Udruženjem inovatora donijela dobre rezultate, posebno kada je riječ o povezivanju ideja i investitora.

Na sajmu je promovisana i knjiga "Pupinovi patenti i njegova filozofija", autora Milana Božića, koji je podsjetio da je Pupinov rad decenijama minimiziran.

- Govorilo se samo o 24 patenta. Njegovi patenti, do sada je otkriveno 142 u čak 30 zemalja svijeta, svi su u primjeni - istakao je Božić.

U knjizi su obrađena 142 patenta, jer je 143. otkriven dok je knjiga bila u štampi.

"Inost mladih 2024" organizuju Savez inovatora Republike Srpske i Udruženja inovatora grada Banjaluke.