latinica  ћирилица
23/04/2024 |  12:51 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Svjetska sedmica imunizacije; Naučni skup - spriječiti širenje zaraznih bolesti (VIDEO)

Povodom Svjetske sedmice imunizacije, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske organizovao je naučni skup. Osnovni cilj jeste preventivno djelovanje i podsticanje imunizacije u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti.
Kalendar vakcinacije - Foto: RTRS
Kalendar vakcinacijeFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva naglašavaju da je veliki uspjeh, što je prošle godine proširen obim programa vakcinacije.

- Nažalost, mi u Republici Srpskoj imamo trenutno aktivne dvije epidemije, to je epidemija morbila gdje imamo 44 zaražena i epidemija velikog kašlja gdje imamo oko 130. Obuhvat vakcinacije djece u prvoj godini je 90 odsto, a obuhvat vakcinacije mrp vakcinom u prvoj dozi je 62, u drugoj 76 odsto, što je daleko ispod nekakvog kolektivnog imuniteta - rekao je Bojan Đenić, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske naveo je da je veliki uspjeh za Republiku Srpsku, ono što je učinila prošle godine, a to je da je u okviru programa vakcinacije uvedena vakcina protiv humanog papiloma virusa, što je, kako kaže, dalo mogućnost i djeci i odraslima da se zaštite sa jedinom vakcinom koja sprječava razvoj karcinoma.