latinica  ћирилица
23/04/2024 |  14:14 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Nakon Beča i Istanbula uspješan Investicioni forum IRB Srpske i u Milanu (FOTO)

Nakon Beča i Istanbula Investiciono-razvojna banka Republike Srpske organizovala je danas i u Milanu Investicioni forum, na kojem su italijanskim investitorima predstavljene konkretne ponude za ulaganje u Republiku Srpsku.
IRB - Foto: Ustupljena fotografija
IRBFoto: Ustupljena fotografija

Degacija IRBRS na čelu sa v.d. direktorom Draženom Vrhovcem upoznala je italijanske privrednike i sa stimulativnom poreskom politikom Vlade Republike Srpske i sa prednostima za ulaganje u Republiku Srpsku u odnosu na zemlje regiona i Evropske unije.

V.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac pozvao je italijanske privrednike da kroz direktan kontakt sa institucijama Republike Srpske razvijaju dugoročna i strateška partnerstva.

- Predstavili smo benefite koje međunarodne kompanije mogu da ostvare ulaganjem u Republiku Srpsku ili čak i prenosom njihovog poslovanja. Ostvarili smo odlične konkakte koji su jasan pokazatelj na koji način mi u IRBRS želimo da poboljšamo život u Republici Srpskoj – želimo da dovedemo kvalitetne kompanije - rekao je Vrhovac.

On je rekao da su italijanski privrednici iskazali veliku zainteresovanost za ono što Republika Srpska nudi, te da ga to raduje, posebno kad se ima u vidu i pozitivan odjek prethodno održanih foruma u Austriji i Turskoj.

Ustupljena fotografija

IRBRS je predstavila i kapitalne projekte Vlade Republike Srpske, projekte u okviru poslovnih zona u lokalnim zajednicama, kao i kompanije koje su zainteresovane da budu predmet prodaje ili da uspostave strateško partnerstvo sa nekom od italijanskih kompanija.

Među italijanskim kompanijama koje su učestvovale na našem forumu je i kompanija Grimaldy Alliance. Ilario Đangrosi (Ilario Giangrossi), jedan od partnera ove kompanije u oblasti bankarstva i finansija (Evvity partner) rekao je poslije foruma da je ponuda Republike Srpske obećavajuća i izuzetno pogodna za italijanske investitore.

- Ono što nam je danas IRBRS predstavila je veoma zanimljivo i očigledno je da Republika Srpska ima veliki potencijal, posebno kad smo vidjeli kako je razvijen sportski olimpijski centar na Јahorini  rekao je Đangrosi.

Predsjednik Udruženja italijanskih privrednika u BiH Đuzepe Franki rekao da je Republika Srpska, a posebno banjalučka i prijedorska regija, imaju odličan geografski položaj i blizinu aerodroma, autoputa i brzih cesta, što nas čini konkuretnim za ulaganje.

- Do sada su moje investicije bile usmjerene samo na FBiH, ali sam odlučio da to promijenim i da ulažem u Republiku Srpsku. Posebno kad sam posjetio jednu prijedorsku firmu u oblasti metalne industrije gdje sam vidio ljude koji sa lakoćom i ljubavlju obavljaju taj posao - rekao je Franki.

Današnjem Investicionom forumu prisustvovao je i generalni konzul BiH u Milanu Dag Đumrukčić.

Investicioni forum dio je ovogodišnjih aktivnosti koje su proistekle iz prvog velikog i uspješnog "INVEST FORUMA" u septembru prošle godine u Banjaluci, u organizaciji IRBRS i Vlade Republike Srpske.

Ovo je treći forum od planiranih šest u Evropi i svijetu u ovoj godini.

Prethodno su tokom marta održani investicioni forumi u Beču i u Istanbulu. Fokus sva tri foruma je na privrednim sektorima u oblasti saobraćajne infrastrukture, prerađivačke industrije (drvoprerađivačke i metaloprerađivačke), u sektorima proizvodnje hrane i turizma.

Kruna ovih aktivnosti biće objedinjeni veliki događaj krajem godine u Republici Srpskoj – Četvrta investiciona konferencija "Invest Srpska" i Drugi "Invest forum", za koji su tokom današnjih razgovora iskazali zainteresovanost i italijanski privrednici.