latinica  ћирилица
23/04/2024 |  15:25 | Autor: Agencije

Stejt department objavio izvještaj o BiH

Stejt department je objavio izvještaj o ljudskim pravima, osvrnuvši se i na stanje u BiH, posebno u Republici Srpskoj, optužujući vlast u Srpskoj za "potkopavanje ustavnog poretka".
Stejt department (Foto: EPA/MIKE THEILER, ilustracija) -
Stejt department (Foto: EPA/MIKE THEILER, ilustracija)

- Vlasti u većinski srpskoj Republici Srpskoj, koja zajedno s bošnjačko-hrvatskom Federacijom BiH i distriktom Brčko čini BiH, preduzele su kontinuirane radnje koje potkopavaju nacionalne institucije, povećavaju međuetničke napetosti i ograničavaju slobodu okupljanja i izražavanja - navodi se u izvještaju.

U izvještaju optužuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za potkopavanje ustavnog poretka BiH i zvaničnike Srpske za razdornu i zapaljivu retoriku koja je, kako navode, doprinijela povećanim političkim i etničkim napetostima u zemlji.

Dalje navode i da postoje problemi s nezavisnošću pravosuđa, ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući, kako kažu, nasilje i prijetnje nasiljem protiv novinara, te usvajanje zakona koji kriminalizuje klevetu, miješanje u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja, nerazumna ograničenja političkog učešća manjinskih kandidata, korupciju u vladi, rašireno rodno uslovljeno nasilje, uključujući porodično i seksualno nasilje.

U izvještaju se navodi i da je prisutno nasilje nad djecom, rani i prisilni brak u romskoj populaciji, zločini koji uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjerene na pripadnike etničkih grupa, vjerski motivisani zločini, uključujući napade, uznemiravanje i zastrašivanje usmjereno na različite vjerske grupe, zločini motivisani antisemitizmom i zločini koji uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjerene na lezbijke, gej, biseksualne, transrodne, kvir ili interpolne osobe.

Dalje navode da postoje i, kako kažu, primjeri istorijskog revizionizma - "poricanje genocida" i veličanje pojedinaca osuđenih za "genocid", zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Izvještaj možete pročitati ovdje.