latinica  ћирилица
23/04/2024 |  17:01 ⇒ 17:05 | Autor: TANЈUG

Sjeverna Makedonija sutra bira predsjednika države

U Sjevernoj Makedoniji sutra će biti održani sedmi po redu izbori za predsjednika države, a do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati na snazi je izborna tišina.
Izbori u Makedoniji (Foto/arhiv: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Izbori u Makedoniji (Foto/arhiv: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Eventualni drugi krug predsjednčkih izbora predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori. Na predsjedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dvije žene.

Kandidati su aktuelni predsjednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Ljevica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Јakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vrijedi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

Vlada je sutrašnji izborni dan proglasila neradnim.

U birački spisak za predsjedničke izbore u srijedu, upisano je 1.814.317 birača, a u inostranstvu će glasati 2.569 birača sa državljanstvom Sjeverne Makedonije. U posebnom biračkom spiskom upisane su osobe na izdržavanju kazne zatvora ili pritvora, kojih ima 2.147.

Na predstojećim predsjedničkim izborima sučeliće se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka lijevog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanskog političkog obračuna između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju snažnu podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane smatra, da su predstojeći predsjednički izbori u Republici Sjevernoj Makedoniji izuzetno značajni za budućnost ove zemlje, jer će se na njima, kako kažu, odlučivati o nastavku započetih pozitivnih političkih procesa i promjena, ubrzanom nastavku reformi i novog međunarodnog repozicioniranja RSM kao članice NATO-a i ubrzanju pregovora sa EU.

Obrnuta situacija bi, kažu, dovela bi do blokade daljih procesa demokratizacije i ponovnih opstrukcija, koje bi Republiku Sjevernu Makedoniju mogli vratiti u period pred svrgavanjem režima Nikole Gruevskog.

Podsjeća se da je RSM od dolaska Vlade Zorana Zaeva (SDSM) 2017. godine uspjela da ostvari istorijske uspjehe.

Pored potpisa Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji sa Bugarskom, donesen je zakon o unapređenju upotrebe jezika drugih etničkih zajednica. Prespanski sporazum sa Grčkom otvorio je put u evroatlantske integracijske procese. Sjeverna Makedonija postala je punopravna članica NATO-a marta 2020. godine i započela je pregovore o članstvu sa EU.

Vrhunac istorijskih uspjeha krunisan je sticanjem autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) 2022. godine.

Analitičari očekuju, da će se u završnici kampanje zaoštriti retorika, koja ne smije dovesti do konflikata, nasilja i uplitanja stranog faktora, prvenstveno Rusije i susjeda, koja i dalje radi na destabilizaciji Sjeverne Makedonije.

Uspješno sprovedeni predsjednički izbori biće još jedan važan korak na putu da Republika Sjeverna Makedonija opravda, da je faktor mira i stabilnosti i pouzdan saveznik kao članica NATO-a, a ne da dođe do, kako navode, Ivanov(izacije) države, što potvrđuju i česti susreti predsjedničke kandidatkinje Gordane Šiljanjovske Davkove sa bivšim predsjednikom Đorđom Ivanovim sa kojim je razmjenjuje iskustva i koji predstavlja njenu inspiraciju.

- Ivanov(izacija) predsjedničke funkcije je vraćanje u mračnu prošlost makedonske države, koja je prijetila čak i izbijanjem građanskog rata - tvrde analitičari IFIMES-a.