latinica  ћирилица
23/04/2024 |  17:45 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Banjaluka: Okrugli sto o temi "Pravni problemi u vezi sa ugovorima o specijalizaciji u oblasti medicine"

Na Pravnom fakultetu u Banjaluci danas je organizovan okrugli sto o temi "Pravni problemi u vezi sa ugovorima o specijalizaciji u oblasti medicine".
Okrugli sto o temi "Pravni problemi u vezi sa ugovorima o specijalizaciji u oblasti medicine" - Foto: RTRS
Okrugli sto o temi "Pravni problemi u vezi sa ugovorima o specijalizaciji u oblasti medicine"Foto: RTRS

Česti su slučajevi da ljekari koji nisu završili specijalizaciju ili nakon nje, žele raskid ugovora o radu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su zaposleni.

Zbog toga što specijalizanti ne ostaju u ustanovi propisani broj godina, koji je propisan u ugovoru o radu, sve je veći broj tužbi zdravstvenih ustanova u kojima su obavljali specijalizaciju.

- Pitanje je da li neko, ko provede specijalizaciju o trošku zdravstvene ustanove, a odluči da nakon nje ode da radi u neku drugu zdravstvenu ustanovu ili inostranstvo, treba da nadoknadi štetu. Nije sporno da je nadoknada štete opravdana, već je u pitanju iznos štete. Prema jednim shvatanjima to obeštećenje obuhvata cjelokupna primanja specijalizanta, uključujući i platu, a prema drugim shvatanjima troškovi poslodavca se namiruju iz troškova naknade - rekao je Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

On je naglasio da se danas odvijala zanimljiva rasprava i da su se čula različita mišljenja sa argumentima i "za" i "protiv", te da se ovo kompikovano pitanje svelo na to da li izuzeti platu specijalizanta iz naknade štete.

Siniša Radoja, stručni saradnik u pravnoj službi UKC Republike Srpske istakao je da je ovo tema koja je u posljednje vrijeme u UKC-u Srpske, kao najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, proizvela niz problema.

UKC Republike Srpske, kaže, godišnje zaključuje veliki broj ugovora o specijalizaciji i subspecijalizaciji. Problemi nastaju, ističe, kada specijalizanti u subspecijalizanti prekrše ugovor i ne ostanu u ustanovi u propisanom trajanju.

- Klinički centar dobio je presude za naknadu šete u najvećem broju slučajeva. Najčešće je to za cijeli period specijalističkog staža, to su cijele plate primane tokom specijalizacijskog staža i drugih troškova vezanih za specijalizaciju - dodao je Radoja.

On je istakao da je od 2015. do 2018. godine bio primjetan veliki broj raskida ugovora o specijalizaciji, ali da danas taj broj nije alarmantan jer je na tu praksu, kako je naveo, uticala nova sudska praksa o nadoknadi štete.