latinica  ћирилица
23/04/2024 |  18:39 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Prijava protiv Lagumdžije prvi korak, drugi - inicijativa za smjenu (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je krivična prijava protiv ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije prvi, a inicijativa za njegovu smjenu biće drugi korak, s ciljem sankcionisanja njegovog jednostranog postupanja.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

- Ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom, posljedica će biti to da ćemo ubuduće imati, ne ambasadore BiH, već ambasadore Republike Srpske i dijela Federacije BiH - navela je Cvijanović.

Ona je istakla da ambasadori BiH ne mogu da glasaju, ne mogu da se opredjeljuju za bilo šta ako nemaju usaglašen stav sva tri člana Predsjedništva Bih po bilo kojem pitanju i da je postupanje Lagumdžije ozbiljno kršenje procedura.

- Ne može u ime BiH u ime svih jedan član Predsjedništva da daje instrukciju nekom ambasadoru da radi to i to, ili da pokreće za određene aktivnosti - istakla je Cvijanović u Istočnom Sarajevu.

Ona je rekla da se bori protiv kršenja Ustava i da će se izboriti.

Cvijnović je podsjetila da je Predsjedništvo BiH institucija koje je po Ustavu zadužena da definiše spoljno-političke stavove i vodi spoljnu politiku.

- Vidjeli smo manipulaciju i kroz određeno samovoljno ponašanje ambasadora. Pojedini ambasadoriti će dostaviti pisma jednog člana Predsjedništva, ali će uzurpirati, to pravo, ili spriječiti nekoga drugog, blokirati drugog člana predsjedništva da on isto pošalje tako neko pismo na istu ili na neku sličnu adresu. To se desilo i meni lično kad je u pitanju konkretno Zlatko Lagumdžija i to u dva navrata - rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je došlo do zloupotrebe kada je ostvarivala komunikaciju sa generalnim sekretarom UN.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)