latinica  ћирилица
23/04/2024 |  19:09 ⇒ 21:52 | Autor: SRNA

Kovačević: Na djelu rušenje ustavnog poretka i sistema spoljne politike

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je rezolucija o Srebrenici u prvom redu katastrofalna za BiH, jer nema podršku institucija BiH, a i zato što se time ruše ustavni poredak i sistem spoljne politike BiH.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Јedina institucija u BiH koja je pozvana i ovlaštena Ustavom da donosi odluke iz oblasti spoljne politike i da formira spoljnu politiku jeste Predsjedništvo BiH. Kao što je poznato, ta tema se nije nikada pojavila na sjednici Predsjedništva BiH, tako da ni Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, bilo koja ambasada ni misija BiH u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji nikada nije dobila bilo kakav zadatak ili nalog u vezi sa bilo kakvom rezolucijom o Srebrenici - istakao je Kovačević.

Ovakva rezolucija, konstatovao je Kovačević, nikada nije dobila bilo kakvu podršku zvaničnih institucija BiH i o njoj nema nikakvog stava, nikakve podrške BiH.

Kovačević je naveo da kao legalista poštuje presude Haškog tribunala, ali da ne mora da se slaže sa njima.

- Ne mislim da smo u Hagu i Sudu BiH dobili bilo kakvu pravdu. Tu nije bilo mjesta za pravdu koja bi omogućila temelj za pomirenje u BiH, već je nastavljeno sa stvaranjem političkog narativa koji je trebalo da posloži situaciju "crno - bijelo", "dobri i loši momci". Ne prihvatam i neću nikada prihvatiti da dolazim iz naroda koji je "loši momci", dolazim iz naroda koji se isključivo borio za slobodu - poručio je Kovačević.

Podsjećajući da su svi narodi stradali u građanskom ratu u BiH, Kovačević je za portal Kliks naveo da su, prema zvaničnim podacima, od oko 100.000 ukupno stradalih trećina Srbi, a da se samo dva odsto donesenih presuda odnosi na zločine nad Srbima.

Navodeći da ova tema ima ogroman značaj, Kovačević je ocijenio da bi bilo bitno da predstavnici naroda i građana BiH imaju mogućnost da u institucijama donose odluke, a ne da to neko namjerno onemogućava da bi stranci to činili umjesto domaćih predstavnika.

On je konstatovao da je o ovim i sličnim pitanjima nemoguće voditi normalan dijalog u sarajevskim medijima jer to ne dozvoljavaju.