latinica  ћирилица
23/04/2024 |  19:28 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju i vodi ka razlazu (VIDEO)

"Guranje" rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, "guranje" je BiH ka mirnom razlazu, upozorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iz Sankt Peterburga.
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, ilustracija) -
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, ilustracija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u Njujorku zemlje članice Generalne skupštine UN da glasaju protiv nacrta rezolucije, objašnjavajući im da je podnesena bez konsultacije Srba.

Zbog prekoračenja ovlašćenja i kršenja Ustava, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.

Srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici, izjavio je predsjednik Srpske. Ukoliko se rezolucija o Srebrenici usvoji, situacija će se drastično promijeniti nakon 2. maja, upozorava Dodik.

- U našim međusobnim odnosima to će biti "Kineski zid", jer mi nemamo nijedan razlog da s njima bilo šta dijelimo. Ne želimo ni vazduh da dijelimo, a kamoli bilo kakve druge vrijednosti. Čitavom jednom narodu gurate etiketu tako nečega. Svjesni da to nije postojalo. Imate najveće autoritete u oblasti genocida koji kažu da to nije bio genocid - kaže Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da je podnijela krivičnu prijavu protiv Lagumdžije zbog nepoštovanja Ustava.

- Lagumdžija je dobio krivičnu prijavu. To će biti svako drugi ko ne poštuje Ustav. Vidjećemo kakvo nam je pravosuđe - ističe Cvijanović.

Razlog za prijavu je Lagumdžijino jednostrano i samovoljno djelovanje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH.

- Zloupotreba službenog položaja, napad na ustavni poredak i sve što je prekršio. Dobio je instrukcije. On je radio samostalno i po instrukcijama /bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa/ Bećirovića - kaže Cvijanović.

Predsjednik Srbije u Njujorku predstavnicima država članica UN objašnjava poziciju Srbije povodom najavljene rezolucije o Srebrenici. Vučić traži da se rezolucija povuče i poziva zemlje članice da glasaju protiv nacrta.

- Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko dijeli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima, ova rezolucija je inicirana iako nije donijeta konsenzusom i uperena je protiv jednog naroda - kaže Vučić.

Rusija neće podržati tu rezoluciju koja bi mogla da otvori Pandorinu kutiju, izjavio je ambasador Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja. Dodao je da rezolucija podršku neće dobiti ni od mnogih zemalja članica UN.

- Naravno da smo razgovarali o ovom neslavnom prijedlogu rezolucije o Srebrenici, koju promoviše Njemačka i druge zemlje. Ovo se ne radi sa dobrom namjerom, ali to dobro znaju i predsjednik Vučić i Rusija. Znamo da ova rezolucija neće doprinijeti pomirenje, upravo suprotno. Produbiće tenzije na Balkanu - rekao je Nebenzja.

Misija Srbije pri UN i narednih dana nastavlja razgovore sa predstavnicima više od 120 zemalja kako bi ih upoznala o ozbiljnim posljedicama po odnose u regionu ukoliko Rezolucija o Srebrenici bude usvojena.