latinica  ћирилица
23/04/2024 |  19:36 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu: Potvrđeni dobri odnosi Srpske i Rusije (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u posjeti Sankt Peterburgu. Prvog dana posjete, Dodik je imao sastanak sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Patruševim.
Sankt Peterburg (foto: Јasenko Todorović) -
Sankt Peterburg (foto: Јasenko Todorović)

Prvog dana posjete Bezbjednosnom forumu u Sankt Peterburgu, predsjedniku Srpske potvrđeno je da Ruska Federacija u Generalnoj skupštini UN neće podržati najavljenu rezoluciju o Srebrenici.

Na sastanku sa Patruševim potvrđeni su dobri odnosi Republike Srpske i Ruske Federacije, uz veliku zahvalnost Rusije zbog neuvođenja sankcija, ali i proglašenja Dana žalosti zbog žrtava terorističkog napada u Moskvi.

Republika Srpska i Rusija su prijatelji, a odličnim ličnim odnosima Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina to prijateljstvo je dodatno produbljeno - ovom porukom šef ruskog Savjeta bezbjednosti započeo je svoje obraćanje predsjedniku Republike Srpske. Rusija, kaže Patrušev, ne zaboravlja prijatelje, a Republika Srpska to svakako jeste.

- Zahvalni smo zbog vaše odluke da proglasite Dan žalosti zbog sjećanja na žrtve terorističkog napada u Moskvi. Bitnu ulogu igraju vaši lični odnosi sa predsjednikom Putinom, koji su u duhu povjerenja. Planirano otvaranje odjeljenja naše ambasade u Banjaluci samo će doprinijeti jačanju naših odnosa - rekao je Petrušev.

Patrušev je poručio i da razumije sa kakvim se pritiscima rukovodstvo Srpske suočava zbog dobrih odnosa sa Rusijom. Upućenost u naše političke prilike, pokazuje da Rusi cijene naše stavove. Potvrđeno je - Rusija će biti protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici.

- Rusija čini napore da okupi prijatelje, da im objasni u čemu se tu radi. Ona neće podržati rezoluciju, ali sa stanovišta ruskog poimanja, ona bi mogla da poremeti odnose u BiH, što ja mogu samo da potvrdim, jer ako se to desi BiH ulazi u definitivnu blokadu i mogućnost da egzistira. Zašto bi mi sarađivali sa bosanskim muslimanima uopšte? - pota Dodik.

Predsjednik Srpske sutra će prisustvovati na Brezbjednosnom forumu u Sankt Peterburgu, koji će okupiti zvaničnike iz 130 zemalja. Biće to prilika da ih u svom obraćanju upozna sa stavovima Srpske o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici.

- Pokušaću da objasnim da to nije akt pomirenja i da ne budu dio jedne nepravde koju kreiraju Nijemci. Ako i jedan narod zaslužuje da se prema njima tako odnosi, onda su to Nijemci, a ne Srbi - ističe Dodik.

Dodik kaže da u Rusiji, kao i svaki put do sada, osjeti razumijevanje za stavove Srpske i dodaje da poruka Patruševa da su odnosi sa Republikom Srpske strateški za Moskvu, dovoljno govori.

- Јa sam osjetio ovdje veliku podršku. Јeste Ruska Federacija u sukobu u Ukrajini, To vuče mnoge resurse. Ali pažnja prema nama nije nestala. Rusija je danas peta ekonomija svijeta, biće četvrta. I sa petom ekonomijom imamo odlične odnose i mi to ne želimo da izgubimo - ističe Dodik.

Da Rusija ne zaboravlja istrajnost Republike Srpske da BiH ne uvede sankcije Rusiji, potvrđeno je još jednom, jer se šef ruskog Savjeta bezbjednosti zbog toga direktno zahvalio predsjedniku Srpske. U budućnosti će biti veoma važno Rusiji biti prijateljska zemlja, zaključio je Dodik.