latinica  ћирилица
23/04/2024 |  20:01 ⇒ 21:08 | Autor: SRNA

Goganović: Partije i pojedinci iz Sarajeva da prestanu sa zloupotrebom sistema odbrane

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović poručio je da nijedan politički subjekat nema nadležnost da upućuje bilo kakve pozive Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, niti da sugeriše šta da se radi i koje aktivnosti da se realizuju.
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović) -
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović)

- Apelujem na stranke i pojedince iz političkog Sarajeva da prestanu zlonamjerno koristiti sistem odbrane u dnevno-političke svrhe, jer na taj način samo nanose štetu i indirektno utiču na stabilnost sistema odbrane u cjelini - istakao je Goganović za Srnu reagujući na poziv Stranke za BiH upućen Oružanim snagama BiH da počnu, kako kažu, pripreme za odbranu "države od prijetnji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

Goganović je pojasnio da je stanje u Oružanim snagama redovno i da svi pripadnici izvršavaju uredno svoje redovne radne zadatke, u okviru svojih kasarni i vojnih lokacija.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga i po Zakonu o odbrani, samo Predsjedništvo ima nadležnost da donese odluku o upotrebi ljudskih i materijalnih resursa i to isključivo konsenzusom, odnosno jednoglasno.

Goganović je napomenuo da je jedan od zadataka Oružanih snaga zaštita spoljnih granica BiH, a da je svako eventualno narušavanje javnog reda i mira u nadležnosti policijskih agencija u BiH, te misije EUFOR Altea.