latinica  ћирилица
23/04/2024 |  20:06 ⇒ 21:18 | Autor: SRNA

Kovačević: Više od 30 odsto srpskih žrtava u posljednjem ratu, a samo dva odsto presuda

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da u posljednjem ratu u BiH bilo više od 30 odsto srpskih žrtava, za koje postoji svega dva odsto presuda, dok je više od 40 odsto bošnjačkih žrtava.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Ovaj broj žrtava odgovara procentu stanovništva, odnosno prema popisu stanovništva iz 1991. godine - rekao je Kovačević i dodao da ne postoje nikakve presude za ubijene Srbe.

On je podsjetio na obilježavanje Dana nestalih lica srpske nacionalnosti na području Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije, te naglasio da još nisu pronađeni posmrtni ostaci njih više od 150.

Kovačević je naveo da su od osam ubijenih mladića 1992. godine u parku u centru Sarajeva, pronađeni posmrtni ostaci samo dvojice i to na deponiji, te naglasio da su to notorne činjenice.

- Ovi mladići su maltretirani i na kraju ubijeni u parku na najsvirepiji način. Neki su bačeni u Miljacku, neki zapaljeni, a kasnije pronađeni posmrtni ostaci i vi to nazivate fabrikovanjem - rekao je Kovačević i upitao da li je to fabrikovanje.

Kovačević je izjavio za Kliks rekao da se on slaže sa tekstom direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa o Srebrenici u "DŽeruzalem postu" u kojem piše da nije svaki zločin genocid.

On je naveo da rezolucija Generalne skupštine UN nikoga ne obavezuje, za razluku od rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koja jeste obavezujuća za sve članice UN, te dodao da lično poštuje sve žrtve u Srebrenici i iskreno žali za njima.