latinica  ћирилица
23/04/2024 |  20:23 ⇒ 21:28 | Autor: TANЈUG

Vučić: Nećemo se obrukati u Njujorku, imaćemo još više prijatelja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se delegacija Srbije neće obrukati, već da će poslije 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz Njujorka.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Nećemo se obrukati i kako god da bude i 3. maja ćemo moći uzdignute glave da izađemo odavde i vidjećete da kad izađemo odavde da ćemo da imamo još veći broj prijatelja, jer mnogi koji ne smiju da budu uz nas, bili bi uz nas - rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da se to u politici ne računa uvijek, ali da jeste jedan dodatni zalog za budućnost.

Na pitanje kako sad protiču njegovi razgovori po pitanju nacrta rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da sada ima zemalja koje se ponašaju uvijek na izuzetno odgovoran i ozbiljan način, koji imaju direktnu komunikaciju sa svojim predsjednikom i svojim vladom.

- Ali imate i zemlje sa kojima ste već tri kruga konsultacija obavili, a njihov ambasador nije dobio nikakvu informaciju. Zato je bilo strašno važno ovo što smo danas ovdje radili. Јa ću, ukoliko se uopšte vratim u Beograd na tri dana, u Beogradu da ponovim konsultacije sa svim ovim zemljama. Makar sa svim stalnim predstavnicima. Imamo devet afričkih zemalja koje imaju stalno predstavništvo u Beogradu, imamo pet južnoameričkih, latinoameričkih zemalja, računajući i Kubu. Imamo najviše azijskih, mislim 21 zemlju sa stalnim predstavništvima u Beogradu. I ponovo ću sa njima da razgovaram - rekao je Vučić.

Istakao da je da će sutra imati razgovor i sa predstavnicima Narodne Republike Kine, koji su veoma važni za Srbiju.

- Razgovarao sam sa ministrom iz Indije, to su najveće zemlje svijeta. Sutra ću da imam i očekujem da bude preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja. Samo na Pacifiku imate 15 zemalja. Sada vam ja ne objašnjavam da je loše za nas što su u Vanuatu neki drugi došli na vlast pa su zato kao sponzori, a da je negdje dobro što se promijenila vlast - rekao je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno što su na srpskom prijemu juče bili i Tajland i Filipini, što su mogli prvi put da čuju argumentaciju Srbije.

- Razmišljamo da u tom dijelu Indokine i otvorimo našu ambasadu, uprkos svim troškovima koji nisu mali. Vi ste vidjeli kolika je naša posvećenost, misija je mala, tu sastanci traju po četiri sata. Vika i dreka, ali uzbuđenje je pozitivno, i - nećemo se obrukati - naglasio je Vučić.

Imamo međunarodno pravo i istinu na svojoj strani

Predsjednik Srbije rekao je danas da Srbija na svojoj strani ima međunarodno pravo i istinu i da samo na to može da se poziva u svojoj diplomatskoj borbi.

- I dalje samo na to možemo da se pozivamo i ni na šta drugo. Ako mi vi kažete da mislite da je moguće da mi budemo snažniji od Njemačke, Amerike, Engleske, Francuske, Italije i od svih njih u bilo čemu drugom, ja ću vam reći - dajte ljudi budite ozbiljni. Ovo je jedino što možemo - rekao je Vučić u izjavi za medije u Njujorku govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je tako odgovorio na pitanje novinara šta Srbija ima na svojoj strani osim međunarodnog javnog prava.

Vučić je ocijenio nakon susreta sa drugim delegacijama u UN da su veoma zabrinuti, bez obzira kako će glasati za prijedlog rezolucije, jer, kako je istakao, diplomate su veoma zabrinute zbog nedostatka inkluzivnosti, nedostatka konsultacija i zbog toga što ne žele da povrede Srbiju.

- Vidio sam to kod bar 70-80 zemalja, neki od njih će glasati u prijedlog rezolucija, neki protiv. Najveći dio će biti uzdržano od njih - dodao je Vučić.

Vučić je primijetio da neke delegacije ne razumiju zašto se sada rezolucija podnosi i zašto ne mogu da dobiju odgovor od podnosilaca teksta rezolucije, zašto to čine ovom trenutku.

- Niko ne može da dobije odgovor na to pitanje. Pa kako da ga dobiju? Kako da ga dobiju kad bi morali da uđu u dubinu, u korijen onoga zašto to rade protiv Srba u ovom trenutku. Јa znam odgovor i mislim da sam ga predstavio, ali ne mogu oni to da kažu međunarodnoj javnosti - rekao je Vučić.

On je ponovio da će donošenje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju.