latinica  ћирилица
24/04/2024 |  07:18 ⇒ 09:07 | Autor: TANЈUG

Vučić: Herojski uspjeh ako bude veliki broj uzdržanih na glasanju o rezoluciji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pozicija Srbije izuzetno teška, pred glasanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici u UN i da bi bio "herojski politički uspjeh" da ima više zemalja koje će biti uzdržane i protiv.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

- Za nas je i to važno. Pokušavamo da imamo više zemalja koje će da budu uzdržane i protiv, nego koje će da budu za. Ako to uspijemo, iako smo formalno izgubili, to bi bio herojski politički uspjeh. Јa se nadam da to nije nemoguće - rekao je Vučić za RTS.

On je rekao da kada i uspije kod malih zemalja da ih ubijedi i objasni im stvarnu sliku, velike zemlje prijete i pritiskaju, pa i ti koji sve razumiju, pređu u uzdržane.

Istakao je da će danas imati razgovor i sa predstavnicima Narodne Republike Kine, koji su "strašno važni za Srbiju".

- Razgovarao sam sa ministrom iz Indije, to su najveće zemlje svijeta. Sutra ću da imam i očekujem da bude preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja - rekao je Vučić.

On je dodao i da je, tokom boravka u Ujedinjenim nacijama, razgovarao sa preko 62, 63 odsto latinoameričkih i karipskih i afričkih zemalja.

- To su za nas izuzetno važni kontineti i nacije i oni osjećaju zabrinutost Srbije. Neke zemlje su me zapanjile jer neće da glasaju kako smo ih zamolili, ali su čuli našu argumentaciju. Morate da imate u vidu da je to teška tema i da je teško suprodstaviti se najmoćnijim zemljama - rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija naspram sebe ima neke najistaknutije zapadne zemlje - SAD i Nemačku koja to najviše gura, Englesku, Francusku.

- I onda vidite jednu malu Srbiju koja pokušava da kaže da nije dobar ni trenutak ni način da se rezolucija donosi. Pojedinci su odgovorni za zločine i kažnjeni su, a ovim namećete kolektivnu krivicu. Rade to da bi pokrili sve što ne mogu da kažu oko Gaze i pokazaće da nisu antimuslimanski nastrojeni - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je poručio da se delegacija Srbije neće obrukati već da će poslije 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz Njujorka.

On je naglasio da u prijedlogu rezolucije nije navedeno ime ni jednog krivca za Srebrenicu i takva rezolucija podrazumijeva kolektivnu osudu cijelog naroda, iako predlagači govore suprotno.

- Zašto vi donosite ovu rezoluciju? Јel je donosite zbog poštovanja, pijeteta, kajanja? Јa sam posjetio (Srebrenicu) i pognuo sam glavu. Nisam pognuo glavu pred kamenicama, udarcima, flašama. Pognuo sam glavu pred spomenikom stradalima, položio cvijet, iako sam bio napadnut. Pozvao sam ih na razgovor odmah poslije toga smatrajući da su to suštinske stvari - rekao je Vučić.

On je rekao da je to dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju u ovom trenutku i upitao se da li je to zbog neuvođenja sankcija Rusiji, odnosa sa istokom ili zbog nerješavanja pitanja KiM, ili, kako je rekao, zbog toga što smo slobodna i nezavisna zemlja.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije postiglo saglasnost po pitanju podrške prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, Vučić je izjavio da saglasnost nije postojala ni za rezoluciju o Srebrenici, pa to nije spriječilo ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžiju da radi na nacrtu rezolucije.

- Pa nije postojalo ni za ovu rezoluciju, pa koga briga? Pošto pretpostavljam da je bošnjački predstavnik i u Savjetu Evrope (Haris Bašić), što je njih briga? Oni će onako da glasuju kako njima padne na pamet i baš ih briga. Tako vam je isto i ovdje. Јe li dobio Lagumdžija saglasnost za ovo? Pa nije. Pa nije ni pitao, naravno. Oni nemaju saglasnost unutar Bosne i Hercegovine - rekao je Vučić za RTS.

Vučić je izjavio i da se na sjednici SB UN u ponedjeljak najmanje govorilo o izvještaju UNMIK-a što je bila tema, i da je, kako je rekao, unaprijed bila pripremljena zamka za Srbiju.

On je za RTS rekao da su neki željeli da čuju kada je na sednici govorio o nepodnošljivom položaju Srba na KiM, a da su se drugi ponašali navijački i da su, kako je rekao, "hranili svoje čedo municijom za napade na Srbiju".

- I to je jedino što ih interesuje. Јa nisam mogao da vjerujem. Britanski predstavnik je izuzetno pametan čovjek, ozbiljan čovjek. Kad je počeo da priča o referendumu i o izborima, to je uvreda za zdrav mozak - ocijenio je Vučić.

On je rekao i da je cela igra organizovana protiv delegacije Srbije.

Rekao je da mu je predstavnica Malte, koja predsjedavala sjednicom SB UN, rekla da mnogo toga ne može, kao i da delegaciji Srbije niko nije javio da će doći žene koje su bile žrtve silovanja.

- Ne želim da kažem navodnog, ne želim da vjerujem da je moguće da neko tako nešto izmisli, ali ja nisam slučajno rekao da sam mogao cijelu salu da napunim i Srpkinjama i Srbima žrtvama koji su izgubili nekog od svojih najbližih ili koji su bili sami žrtve albanskog terora, ali nam niko nije rekao da je tako nešto moguće - rekao je Vučić.

Dodao je da je onda predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani slagala da su to članovi njenog kabineta, a da je Marko Đurić objavio spisak članova njenog kabineta i da nijedna od tih žena nije članica njenog kabineta.

- I svi su oni za to znali. I zato je kasnio početak, jer protokol nije hteo da ih pusti, ali onda je neka od velikih sila intervenisovala, zato su ih pustili. I meni su htjeli da naprave zamku, o kojoj ništa nisam mogao da kažem jer bi rekli: 'Vučiću, ti nisi čovek i nećeš da klekneš pre ženama koje su silovane' - naveo je Vučić.

On je rekao da je morao da brani interese svoje zemlje i da ima mnogo ubijenih, silovanih i kod Srba, ali da je kosovska delegacija napravila političko pozorište od svega toga u kome se oupšte nije pričalo o Izvještaju UNMIK-a.