latinica  ћирилица
24/04/2024 |  15:42 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Prošle godine deminirano 2,8 miliona metara kvadratnih

Oružane snage BiH prošle godine su deminirale površinu od 2.841.760 metara kvadratnih, čime je realizovano 80,19 odsto plana, rečeno je danas u Štrbačkom buku kod Bihaća, gdje je održana godišnja analiza protivminskih akcija Oružanih snaga BiH za 2023.
Mine -
Mine

Događaju je prisustvovao ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez koji je čestitao deminerskom bataljonu ostvarene rezultate u deminiranju, podsjećajući da je protivminsko djelovanje u BiH zakonski zadatak Oružanih snaga BiH, koji se profesionalno i stručno realizuje u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH, civilnim strukturama na svim nivoima vlasti u BiH, te partnerskim državama i međunarodnim organizacijama.

On je istakao da se deminiranjem doprinosi stvaranju bezbjednog okruženja u BiH i dokazuje višestruka društvena korist, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

- Iz ovih razloga protivminsko djelovanje i realizacija operacija humanitarnog deminiranja opravdano predstavlja jedan od prioritetnih zadataka Munistarstva odbrane i Oružanih snaga - naveo je Helez.

On je rekao da je krajem novembra prošle godine deminerski bataljon Oružanih snaga dobio donaciju EU od 21 vozila, od čega 12 sanitetskih i devet putničkih za prevoz deminera, a da će ostatak od ukupno 68 vozila biti na raspolaganju ove godine, te da su u toku aktivnosti za početak implementacije druge tranše pomoću EU od 10 miliona evra.

Helez je zahvalio Centru za uklanjanje mina u BiH, agencijama civilne zaštite, Euforu, UNDP-u, nevladinim organizacijama, a posebno nevladinoj organizaciji NPA – Norveškoj narodnoj pomoći na izuzetnoj saradnji, kao i ambasadama prijateljskih zemalja, te izrazio zahvalnost na svakoj vrsti pomoći.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević ukazao je na značaj protivminskih akcija za BiH, kao i za lokalnu zajednicu, dodajući da Oružane snage nastavljaju protivminsko djelovanje i u narednom periodu.

Planom protivminskih akcija Oružanih snaga BiH za ovu godinu predviđeno je da se akcije deminiranja realizuju na 25 deminerskih projekata u 18 opština s ciljem da se deminira površina od 1.474.110 metara kvadratnih.