latinica  ћирилица
24/04/2024 |  16:40 | Autor: Večernje novosti

Pariz: Haos zbog migranata

U Francuskoj vlada sve veće raslojavanje, kada je riječ o politici prema izbjeglicama.
Pariz - šatori sa migrantima (Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT/ilustracija) -
Pariz - šatori sa migrantima (Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT/ilustracija)

S jedne strane, javljaju se protesti zbog pojačanog rasizma i islamofobije, s druge, značajno jačaju političke snage krajnje desnice koje u svom programu ističu borbu protiv ilegalne migracije.

"Kabul u Parizu", naziv je snimka koji viralno kruži društvenim mrežama, u kome avganistanske izbjeglice na ulicama prestonice  prave haos. Uz veliku buku, bačene su dimne bombe, rušene su stolice po kafanskim baštama, rasturane kante za smeće, letjelo sve što je dolazilo pod ruku na autobuse i automobile.

Do pobune je došlo kada se oko 200 Avganistanaca okupilo da protestuju zbog smrti jednog od njihovih sunarodnika u kriminalnom napadu u Parizu. Prema prvim nalazima istrage, vlasnik stana ubio je iz vatrenog oružja dvojicu svojih stanara, od kojih je jedan Avganistanac, a onda zapalio stan da prikrije tragove. Neredi su izbili kada je policija označila kraj skupa, da bi se protestanti  raspršili po ulicama 11. arondismana, u širem centru Pariza. Četvorica Avganistanaca su uhapšeni, a dvojica zadržana u pritvoru.

Političari desnice su postavili video-zapise sa spektakularnim snimcima, izražavajući protest zbog čega mediji "ćute" u vezi s ovim događajem koji se desio proteklog vikenda, poslije čega je došlo do serije tekstova na ovu temu.

Da bi osujetili migrante da dolaze u Veliku Britaniju, London je uveo nesvakidašnju odluku da se svi ilegalci protjeraju u Ruandu. U ovoj zemlji će moći da zatraže azil. Iako su udruženja za zaštitu ljudskih prava izrazila neslaganje s ovom kontroverznom odlukom britanskog parlamenta, premijer Riši Sunak je poručio da ih ništa neće spriječiti da je sprovedu. Britanske vlasti su zauzvrat uplatile 500 miliona funti vlastima Ruande, a prve deportacije avionima najavljene su za početak jula.

Istovremeno, hiljade ljudi protestovali su pariskim ulicama u nedjelju protiv porasta rasizma i islamofobije. Za to vrijeme, krajnja desnica, kojima su migranti kost u grlu, bilježi izvanredan skor u anketama pred evropske izbore. Nacionalno okupljanje ima 29 odsto pristalica, na šta treba dodati još sedam odsto onih koji će glasati za još oštrije Ponovno osvajanje, dok stranka Emanuela Makrona može da računa na svega 19 odsto glasova.