latinica  ћирилица
24/04/2024 |  16:42 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

EP odobrio: Za zapadni Balkan šest milijardi evra

Evropski parlament odobrio je danas uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući BiH, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Za usvajanje usaglašenog teksta, koji je rezultat među institucionalnih pregovora o instrumentu, glasalo je 517 od 603 poslanika, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano.

Nakon ovog glasanja u EP otvara se mogućnost za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za zapadni Balkan, piše Sputnjik.

Predsedništvo Evropskog savjeta i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju Instrumenta, koji su potom podržale članice EU i odbori Evropskog parlamenta za spoljne poslove i budžet.

Instrument za reformu i rast za zapadni Balkan centralni je dio novog Plana rasta zapadni Balkan, koji je u novembru predstavila Evropska komisija.

Njime će se podržati partneri EU sa Balkana u sprovođenju sveobuhvatnog skupa socioekonomskih i fundamentalnih reformi, između ostalog u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, podržaće se proces proširenja i ubrzati ekonomska konvergencija partnera sa EU.

Očekuje se da će se Instrumentom u periodu od 2024. do 2027. godine partnerima EU iz regiona obezbijediti do dvije milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao region na putu ka pridruživanju EU.

Isplata tih sredstava zavisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Instrumentom će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć i značajno povećana finansijska pomoć regionu.

Plan rasta za zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera iz regiona sa jedinstvenim tržištem EU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.