latinica  ћирилица
24/04/2024 |  17:59 ⇒ 18:04 | Autor: SRNA

Pravilnik o piplmetrima usklađen sa zakonskim propisima

Pravilnik kojim se propisuju metrološki i tehnički uslovi za mjerilo gledanosti, takozvani piplmetar, donesen je u skladu sa nadležnostima Instituta za metrologiju BiH i pozitivnim zakonskim propisima, naveli su iz ove institucije.
Daljinski - Foto: RTRS
DaljinskiFoto: RTRS

Navodeći da su nadležni za propisivanje uslova za mjerila u zakonskoj metrologiji, iz Instituta su prezicirali da prilikom donošenja ovog pravilnika nisu bili obavezni da pribave mišljenje Direkcije za evropske integracije BiH jer je riječ o oblasti koja nije predmet usklađivanja sa zakonodavstvom EU, čime špekulišu pojedini mediji.

- U svjetlu svih medijskih priloga bitno je istaći da Pravilnik o metrološkim i tehničkim uslovima za mjerenje gledanosti, piplmetar, definiše isključivo parametre uređaja kojim se vrši mjerenje, te način njegove verifikacije, odnosno provjere tačnosti - naveli su iz ove institucije, negirajući medijske spekulacije o navodnoj nezakonitosti prilikom sprovođenja procedure donošenja ovog pravilnika.

Iz Instituta su naglasili da nikada nisu propisivali na koji način će se obradom podataka doći do informacije o gledanosti, niti je to njihova nadležnost.

Iz ove institucije su naveli da je Novim pravilnikom propisana nova tehnologija ovih uređaja - piplmetara, te je, osim osnovnog mjerila, definisan po prvi put i "internet piplmetar" s obzirom na to da se televizijski sadržaj sve više prati putem interneta.

- Navodi kako su pravilnikom propisane tačne dimenzije uređaja kako bi se, navodno, nekome pogodovalo, predstljaju izvrtanje činjeničnog stanja i nisu ništa drugo nego pokušaj skretanja pažnje sa suštine na izmišljeno s ciljem zamajavanja javnosti - ocijenili su iz Instituta za metrologiju.

Objašnjavaju da su tačne dimenzije piplmetra navedene isključivo jer se ovaj uređaj postavlja u domaćinstvo i njegove dimenzije ne bi trebalo da značajno ostupaju od rutera i sličnih uređaja i jer su stari propisi doneseni prije više od 10 godina.

- Dužnost Instituta je da prati razvoj tehnologije svih uređaja koji su dio zakonske metrologije, pa tako i ovih - istaknuto je u saopštenju uz podsjećanje da je jedan od osnovnih zadataka ovog instituta da obezbijedi tačno i precizno mjerenje.