latinica  ћирилица
24/04/2024 |  19:01 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija ulažu velike napore kako bi rezolucija o Srebrenici bila odbačena (VIDEO)

Republika Srpska i Srbija ulažu ogromne napore kako bi rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila odbačena.
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, ilustracija) -
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, ilustracija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku razgovore nastavlja sa predstavnicima država članica Ujedinjenih nacija. Uspjehom smatra i njihovu uzdržanost. S tim su saglasni i analitičari. Vučić je razgovarao i generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guteresom.

Među 193 države koje imaju pravo glasa u Generalnoj skupštini UN su i 84 afričke i zemlje latinoameričke i karipske grupe. Sa više od polovine tih zemalja, predsjednik Srbije već je u Njujorku razgovarao. Na red su došli i predstavnici Azije i pacifičkih zemalja.

- Kada nešto uradite, onda "veliki" počnu da prijete i pritiskaju i koji su bili protiv i sve znaju, sve razumiju, pređu uzdržane. Važno je da imamo više uzdržanih glasova i protiv, nego za. Ako to uspijemo, iako smo formalno izgubili, to bi bio herojski politički uspjeh - rekao je Vučić.

Kakav god da bude ishod, ističe predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, cijeniće se borba i hrabrost koju su Srbija i njen predsjednik pokazali. Rezolucija o Srebrenici nametanje je, ističe, najteže moralne, političke i pravne kvalifikacije za Srbiju i srpski narod i tome se Srbija mora suprotstaviti.

- Apelovaćemo na sve slobodarske zemlje da nam se u ovome priključe, jer je dosta da namećete agendu kao veliki i silni suprotnu proceduri same te BiH, suporotnu Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH, bez konsultacija u Predsjedništvu te zemlje, bez konusltacija u regionu, bez konsultacija u UN - naglasila je Brnabićeva.

Otpor Beograda na pokušaje da se dovede u pitanje položaj srpskog naroda sigurno će dati rezultat nezavisno od ishoda glasanja, smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević. Potvrdiće da Srbija ima značajan međunarodni položaj.

- Sama činjenica da Srbija pruža otpor, da to nailazi na neka razumijevanja, da će tu sasavim sigurno biti glasova protiv i onih uzdržanih, već znači uspjeh i Srbije i srpske politike u odbrani državnih i nacionalnih interesa i mislim da je to suština - kaže Milivojević.

Na značaj sastanaka sa predstavnicima zemalja koje odlučuju u Njujorku, ukazao je i poslanik u Skupštini Srbije Milovan Drecun. Rezolucija ako bude izglasana nikako neće voditi pomirenju, cilj je, kaže, da se srpski narod prikaže kao zločinački.

- Većini čovječanstva je jasno da se nije dogodio genocid i da se radi o političkom viđenju tih događaja u Srebrenici sa određenim namjerama, pitanje je da li će ta većina biti spremna da kaže "ne, nije se desio genocid" - kaže Drecun.

Rezolucija o Srebrenici, ako bude usvojena, neće imati obavezujući karakter, pogotovo ne za srpske istoričare, tvrdi istoričar Miloš Ković. Ali, trebalo bi da probudi srpski narod da izgube posljednju iluziju kako nas vidi politički Zapad i da u skladu sa tim donosimo svoje odluke.

- I na ovom primjeru vidi se da je za nas podrška Rusije i Kine krucijalna. To je pouka - ističe Ković.

Obavezujuća ili ne, namjera sponzora rezolucije, smatraju stručnjaci, jeste otvaranje pitanja Dejtonskog sporazuma i da se buduća politika i političko stanje u BiH usmjeri u pravcu revizije ovog sporazuma u skladu sa njegovim duhom, a ne slovom.