latinica  ћирилица
24/04/2024 |  19:23 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Cvijanović: Različitosti bogatstvo Srpske (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je različitost vrijednost utkana u temelje Republike Srpske i istakla da nacionalne manjine nikada nisu doživljavane kao neki stranci, već kao sastavni dio društva i da će tako i ostati.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je u obraćanju na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom 20 godina rada Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske napomenula da je na teritoriji Republike Srpske kroz udruženja predstavljeno 12 nacionalnih manjina, što je potvrda da Srpska predstavlja dovoljno širok okvir za sve ljude koji ovdje žive u miru i slobodno izražavaju svoju tradiciju, kulturu i identitet.

- Ovo je divan povod i želim da vam se zahvalim za saradnju tokom svih ovih godina i uputim čestitke povodom jubileja. Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje i što zajedno obilježavamo ovaj značajan jubilej za sve koji su pripadnici nacionalnih manjina, ali i sve konstitutivne narode i nas kao zajedicu - Republiku Srpsku. Rad Saveza nacionalnih manjina na najbolji način afirmiše naše bogatstvo u različitosti i na tome sam vam zahvalna - istakla je ona na svečanosti u Banskom dvoru.

Ona je naglasila da je različitost vrijednost koja je utkana u same temelje Republike Srpske.

- Dijelili smo istu sudbinu, sve ono dobro i sve loše, u proteklih 30 godina, ali i mnogo duže prije toga - navela je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je i sam dio života provela u Prnjavoru, gradu koji zbog velikog broja različitih nacionalnosti nosi naziv "Mala Evropa".

- Bila sam ponosna na taj sklad koji nikada nije bio stvar pristojnosti ili političke korektnosti, već istinskog multietničkog suživota, istinskog partnerstva, prijateljstva i saradnje. Uvijek sam uživala gledajući u Prnjavoru nastupe ukrajinskog Kulturno-umjetničkog društva "Taras Ševčenko", "Češke besjede", ali i aktivizam koji je pokazivala italijanska zajednica i svi oni drugi koji su svrstani u nacionalne manjine, doživljavajući njih sve ne kao nešto strano, već kao domaće i autentično i kao nešto vrijedno što pravi mostove koji spajaju ljude - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da pripadnici nacionalnih manjina u Republici Srpskoj nikada nisu doživljavani kao neki strani, manjinski narodi, već kao sastavni dio društva, članovi porodica, prijatelji, kumovi i radne kolege.

- Uvjerena sam da će tako ostati i u budućnosti koju ćemo, kao i do sada, graditi zajednički, na dobrobit cijele Republike Srpske i svih njenih građana. Želim da svaki čovjek koji sa sobom nosi pravo na njegov identitet, tradiciju, kulturu i sve ono što baštini pojedinac, to pravo prenosi na svoje potomke. U tome je vrijednost i suština zajednice u kojoj živimo - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Republiku Srpsku doživljava kao mjesto gdje savko može da se ostvari i može da bude pripadnik konstitutivnog naroda ili nacionalnih manjina, ali da kao pojedinac, sam ili sa svojom porodicom i kolektivom doprinosi zajednici u kojoj živi.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Zahvalna sam predsjedniku Saveza što promoviše dobru saradnju sa institucijama Srpske. Zadovoljna sam i činjenicom što sam imala priliku na različitim mjestima da sarađujem, da prepoznajem potrebe Saveza i šta je to što možemo više uraditi da bi ta veza izmđu institucija i svakog našeg građanina bila i dostojan čovjeka i svakog našeg građanina, ali i da bi polučila rezultate. Mislim da možemo reći da smo monogo toga zajedo uradili - naglasila je ona.

Cvijanovićeva je istakla da je sve ono što je učinjeno podloga za budućnost.

- Ove dobre veze i saradnja koju smo ostvarili pokazale su da je suživot moguć i da je bogatstvo u različitosti. Te različitosti su bogatstvo zajednice u kojoj živimo - naglasila je ona.

Cvijanovićeva je poželjela uspješan rad Savezu i zahvalila na ukazanom pojverenju i saradnji tokom koje su realizovani mnogi projekti.

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske kao krovna organizacija udruženja nacionalnih manjina okuplja 22 aktivne članice /udruženja/ od 11 grupacija nacionalnih manjina.

Pripadnici nacionalnih manjina udruženi su u Savez preko svojih udruženja ili individualno s ciljem čuvanja svog identiteta, nacionalnog porijekla, čuvanja i njegovanja jezika, kulture i vjere nacije čijeg su porijekla.