latinica  ћирилица
24/04/2024 |  23:03 ⇒ 25/04/2024 | 08:10 | Autor: SRNA

Dodik: Sistem spoljne politike se raspao, BiH nemoguća zemlja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se sistem spoljne politike BiH raspao, jer ambasadori iz bošnjačkog naroda glasaju po zahtjevu svojih političkih partija, a ne institucija BiH, ocijenivši da to pokazuje da je BiH nemoguća zemlja.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je u vezi s tim naveo primjer ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji je bez odluke BiH podnio rezoluciju o Srebrenici Generalnoj skupštini UN.

Predsjednik Srpske je za Raša tudej rekao i da se raspad sistema spoljne politike BiH ogleda i u tome da Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku zemlje, nema jedinstven stav o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, iako BiH nije priznala Kosovo kao državu.

On je upitao kako onda neko može da glasa da samoproglašeno Kosovo uđe u neku međunarodnu organizaciju.

- BiH se u svemu, pa i u ovom slučaju pokazuje kao nemoguća zemlja. Kako onda možete da budete ljuti na Srbiju kada bi ona jednog dana rekla "dobro, pošto vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije evo i mi ne poštujemo teritorijalni integritet BiH i podržavamo nezavisnost Republike Srpske". Kako bi oni reagovali, šta bi uradili? - upitao je Dodik, navodeći da bi onda zavladala opšta histerija.

Sve to, ocijenio je Dodik, govori da nema ni unutrašnjeg, ni regionalnog i ni globalnog pitanja oko koga u BiH ne postoje "dramatične i definitivne razlike".

- To je sad stvar BiH i njenog minimalnog dostojanstva i kontinuiteta, ali se sistem spoljne politike BiH raspao - ne postoji. Imate ambasadore po svijetu, muslimane, koji glasaju kako kaže njihova politička partija, a ne organi BiH i to govori da se sve raspalo - rekao je Dodik.

Govoreći o poziciji ruskih medija u regionu, predsjednik Republike Srpske navodi da Raša tudej mora da ima jače prisustvo na Balkanu i "da to bude na našim jezicima".

- Podržavam predsjednika /Rusije Vladimira/ Putina koji je nedavno rekao da će se pozabaviti time. Prisustvo Rusije je nedovoljno - bar nije onoliko koliko bi ljudi to gledali, jer su ruski mediji objektivni, bez dnevne i ratnohuškačke propagande. Mislim da snažnije prisustvo ruskih medija već kasni, i da ga treba instalirati uz snažnu institucionalnu podršku - zaključio je predsjednik Srpske.