latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:37 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

"Srpski duhovni identitet" - naučni skup sa velikim imenima naše naučne misli (VIDEO)

"Srpski duhovni identitet", naziv je i tema naučnog skupa održanog u Banjaluci, a u organzaciji Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske i Srpske akademije nauka i umetosti iz Beograda.
ANURS - Foto: RTRS
ANURSFoto: RTRS

Skup je okupio velika imena srpske naučne misli, koji sa naučnog aspekta nastoje cjelovito da sagledaju tokove razvoja i savremene izazove srpskog duhovnog identiteta.

- Ova tema je toliko aktuelna da zaista ne znam šta bi od toga moglo biti akutelnije, jer neprekidno, kroz razne stavove stranaca, domaćih, ovih i onih, stalno se provlači kao crvena nit, problem identiteta i duhovnosti. To su dvije kategorije koje sigurno čine identitet srpskog naroda. Mislim da je ovo skoro ista tema koja je bila prije 20-ak godina, tad je bio identittet, a sada suverenitet i preptostavka za dalji razvoj - rekao je Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Očuvanje srpskog duhovnog identiteta jedini je garant opstanka, naglasio je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović.

Član ANURS- Staniša Tutnjević rekao je da je srpski duhovni identitet najširi, najotvoreniji, najdinamičniji, pa i najdemokratičniji.

- Srpski duhovni identitet u južnoslovenskim prostorima, a pogotovo na području gdje govorimo jednim jezikom, je najrasprostranjeniji, najširi, najotvoreniji i ususdim se reći najdemokratičniji i u nekim akspektima tog identiteta možemo vidjeti i neku vrstu matičnog kartaktera identiteta za sve južnoslovenske narode, a posebno za one koji govore istim jezikom - naveo je Tutnjević.

Јedan od predstavnika SANU Sreto Tanasić rekao je da je ovo jedan od značajnijih skupova na srpskom kulturnom području s obzirom na to da se bavi pitanjima očuvanja srpskog duhovnog identiteta.

Opširnije u prilogu: