latinica  ћирилица
25/04/2024 |  20:18 ⇒ 20:20 | Autor: TANЈUG

Otkrivena nova vrsta dinosaurusa u Argentini (FOTO)

Argentinski paleontolozi objavili su da su otkrili novu vrstu dinosaurusa, nazvanu Čakisaurus nekul, koja je živjela pre oko 90 miliona godina na području današnje Patagonije.
Otkrivena nova vrsta dinosaurusa (Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/ilustracija) -
Otkrivena nova vrsta dinosaurusa (Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/ilustracija)

Čakisaurus nekul je dinosaurus srednje veličine i biljojed, a fosil je pronađen u prirodnom rezervatu Pueblo Blanko, u južnoj provinciji Rio Negro, gdje su prethodno pronađeni mnogobrojni ostaci drugih dinosaurusa, sisara i riba.

Smatra se da je najveći Čakisaurus dostigao veličinu od tri metra dužine i 70 centimetara visine, a nove studije ukazuju na to da ova vrsta dinosaurusa brzo trčala i imala rep neobično zakrivljen nadole, navodi Rojters.

Rodrigo Alvarez, autor studije o ovoj vrsti, rekao je da se radi o dvonožnom dinosaurusu a njegov koautor Sebastijan Rosadilja objasnio je da je Čakisaurus imao jake zadnje udove i da je repom mogao da manevriše u stranu u stranu i tako održava balans kada trči.

Tim argentinskih paleontologa uz podršku Nacionalnog geografskog društva, prvobitno pronašlo ostatke ove vrste 2018, ali su svoje otkriće objavili nedavno u časopisu ''Cretaceous Research''.