latinica  ћирилица
26/04/2024 |  12:48 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Učenica iz Bijeljine pobijedila na takmičenju za mlade u pisanju najljepšeg pisma

Iskra Mandić, učenica OŠ "Sveti Sava" iz Bijeljine napisala je najljepše pismo u sklopu 53. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za mlade koje su zajednički organizovali Pošte Srpske, Hrvatska pošta Mostar i BH Pošta.
53. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade - Foto: Ustupljena fotografija
53. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mladeFoto: Ustupljena fotografija

Njen rad na temu "Napiši pismo budućim generacijama o svijetu za koji se nadaš da će naslijediti" ocijenjen je najboljim od ukupno 598 pisama koja su pristigla na adrese tri BiH poštanska operatera.

Prvoplasirani rad biće preveden na engleski jezik i predstavljaće BiH na Izboru najboljeg literarnog rada na zadanu temu koje organizuje Svjetski poštanski savez.

Pisma su ocjenjivali vanjski članovi žirija Sonja Јurić (Mostar), Branislav Јanković (Banja Luka) i Fahrudin Kučuk (Sarajevo).

Prvonagrađeno pismo možete pročitati ovdje.

Odlukom stručnog žirija, drugo mjesto je osvojila učenica Adna Omerović iz Prve osnovne škole Živinice, dok je treće mjesto zauzeo Filip Ćurković iz OŠ "Fra Miroslav DŽaja" iz Kupresa.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta biće nagrađeni novčanim nagradama - 500 KM za prvo mjesto, 300 KM za drugo mjesto i 200 KM za treće mjesto, biciklima i poklonima poštanskih operatera. Njihovim nastavnicima maternjeg jezika pripašće novčane nagrade u iznosu od po 150 KM.

Osim pomenutih, izabrano je još sedam najuspješnijih radova čiji autori će dobiti bluetooth zvučniik i druge vrijedne nagrade:

Slobodan Mirković (2010.), OŠ "Petar II Petrović Njegoš", Bileća;
Mahir jašarević (2006.), ЈU Osnovna škola "Blagaj", Blagaj;
Anđela Talić (2006.), OŠ "Petar Bakula", Mostar;
Amar Karavdić, (2010.), OŠ "Safvet-beg Bašagić" , Breza;
Martina Ivanić, (2010.), OŠ "Brestovsko", Dugo Polje, Brestovsko;
Marija DŽankić, (2011.), OŠ "Ivan Mažuranić", Gračac i
Bjanka Zvizdalo (2012.), ЈU OŠ "Јovan Јovanović Zmaj", Srbac

Završna ceremonija proglašenja pobjenika i svečana dodjela nagrada za 53. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama, će biti organizovana u Banjaluci početkom oktobra 2024. godine. O tačnom datumu održavanja učenici i nastavnici će biti blagovremeno obaviješteni.