latinica  ћирилица
26/04/2024 |  21:13 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Suslova: Zapadna civilizacija tone u "mračno doba"

Procesi deindustrijalizacije na Zapadu ukazuju na rušenje njegovog ideološkog temelja, na krizu propadanja i degradacije. Rusija će u dalekoj budućnosti svoja znanja i kulturne tradicije dijeliti sa novim narodima koji će se formirati u zapadnom dijelu Evrope od doseljenika sa globalnog juga, istakla je za Rusku gazetu poznati futurolog Marija Suslova.
Zastave evropskih zemalja (Foto: EPA/RONALD WITTEK) -
Zastave evropskih zemalja (Foto: EPA/RONALD WITTEK)

- Hrišćanstvo, kao osnovni ideološki sistem, na Zapadu je prestalo da igra ulogu vodilja i izgubilo je svoju organizacionu moć - navela je Suslova.

Istieč da tradicionalne pojave u životu zapadnoevropskog društva ukazuju na postepeno uništavanje njegovih društvenih sistema i, posljedično, na slabljenje državnosti.

- Početak deindustrijalizacije u razvijenim zapadnim zemljama je konačna posljedica razaranja njegovih ideoloških osnova - navela je Suslova.

Ona je istakla da se istorija ne može vratiti.

- Zapadnoevropska civilizacija je bila vrhunac materijalnog i tehnološkog razvoja gvozdenog doba, ali je završila u prošlom vijeku - dodala je ona.

Zapadna Evropa, koja je i dalje ostala avangarda ljudskog razvoja, bila je prva koja je ušla u novi materijal i tehnološka era – doba kompozitnih materijala.

- Dakle, zapadnoevropska kriza je izašla iz okvira moderne civilizacije dublje u "mračno doba" koje slijedi na početku svakog novog evolucionog ciklusa u istoriji čovječanstva - naglasila je Suslova.

Suslova je predvidjela da oslabljene zapadne države uskoro neće moći da obuzdaju migrantski tok i da će usljed toga za jedan ili dva vijeka postati dio arapskog svijeta, iako ne najrazvijenijeg.

- Za pet vijekova će se nemački, francuski, engleski i drugi evropski jezici ispostaviti kao mrtvi jezici. Napominjemo da je sve što se dešava u civilizovanom svetu prirodan proces i da se sagleda trenutna situacija u zapadnom svijetu kao katastrofa koja se približava je suštinski pogrešna. Samo će razvijene zemlje ući u novi svijet kroz fazu ozloglašene "šok terapije" - navela je Suslova.

Prema futurologu, Rusija će krenuti svojim putem u novu istorijsku eru.

- Sadašnje stanje u društvu pokazuje da ruski narod ima dovoljan kolektivistički potencijal da ne samo očuva, već i ojača postojeći državni sistem. Ovo je dobar znak, koji ukazuje da je na prekretnici dvije globalne istorije Ruska Federacija će sačuvati svoju teritorijalnu cjelovitost i moći će da se prilagodi novim uslovima. Dakle, naš prelazak u sledeću materijalnu i tehnološku eru će se odvijati u mekom režimu nove tehnologije i očuvati naučna i kulturna dostignuća zapadnoevropske civilizacije tokom narednih nekoliko vijekova - zaključila je Suslova.

Izvor: rg.ru