latinica  ћирилица
27/04/2024 |  07:20 ⇒ 08:25 | Autor: TANЈUG

Saliven: SAD još nemaju PVO sisteme Patriot koje bi mogli da pošalju Ukrajini

Vašington još nema PVO sisteme Patriot koje bi mogao da isporuči Ukrajini, izjavio je savjetnik za nacionalnu bezjbednost SAD DŽejk Saliven.
PVO sistem Patriot (Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
PVO sistem Patriot (Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

- Američki Patriot sistemi raspoređeni su u ovom trenuku širom svijeta, uključujući Bliski istok, kako bismo zaštitili američke trupe. Ako budemo mogli da oslobodimo dodatne američke baterije, poslaćemo ih u Ukrajinu - rekao je on u intervjuu za američku televiziju MSNBC.

Dodao je da SAD nastoje da ubjede partnere u Evropi i drugim dijelovima svijeta da Kijev snabdiju postojećim PVO sistemima.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je prethodno da će SAD obezbijediti Ukrajini rakete za Patriot PVO sisteme koji se nalaze u Ukrajini, u vrijednosti od šest milijardi dolara.

On je naveo da će rakete biti isporučene u okviru paketa vojne pomoći koji uključuje i integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od koga najveći dio potiče još iz sovjetskih vremena.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je ranije ove sedmice zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vrokedan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namijenjena pomoći Ukrajini.

Španski El Pais je objavio da će Španija poslati Ukrajini mali broj raketa namenjenih sistemu Patriot, dok je grčki premijer Kirjakos Micotakis poručio da ta zemlja neće poslati Kijevu svoje rakete za Patriot, kao ni rakete S-300.