latinica  ћирилица
27/04/2024 |  11:20 | Autor: SRNA

Šteta zbog visoke korupcije u Crnoj Gori - 39 miliona evra

Ukupna materijalna šteta obuhvaćena krivičnim prijavama podnesenim crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu za krivična djela visoke korupcije iznosi oko 39 miliona evra, navodeno je u Vladinom prilogu za izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori koji se odnosi na period od 15. juna prošle do 1. januara ove godine.
Zgrada Vlade Crne Gore (Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore) -
Zgrada Vlade Crne Gore (Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore)

Šteta za budžet Crne Gore iznosi oko 21 milion evra, dok preostali iznos štete ide na teret pravnih lica oštećenih vršenjem koruptivnih krivičnih djela.

Zbog krivičnih djela visoke korupcije doneseno je osam naredbi o sprovođenju istrage protiv 19 osoba.

Posebno se ukazuje na pokretanje krivičnih postupaka protiv visokih funkcionera, nosilaca tužilačkih funkcija i drugih važnih nosilaca funkcija u crnogorskim državnim organima, kao i u privrednim društvima.

Krivični postupak pokrenut je protiv specijalnog tužioca Lidije Mitrović, šefa uniformisane policije podgoričkog Centra Darka Kneževića, vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala - Dejana Kneževića, bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, bivšeg direktora policije Slavka Stojanovića, te bivšeg ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića.

Od 1. januara do 1. aprila ove godine donesene su dvije naredbe o pokretanju istrage u oblasti visoke korupcije.

U istom periodu, u predmetima visoke korupcije podignute su dvije optužnice, obje zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

U Vladi u Podgorici ističu da prethodno navedene činjenice ukazuju na to da Specijalno državno tužilaštvo sprovodi efikasnu politiku krivičnog sankcionisanja.

Prema podacima Uprave policije Crne Gore, prošle godine je podneseno 48 krivičnih prijava i osam izvještaja kao dopune krivičnih prijava protiv 79 fizičkih i četiri pravna lica kojima su prijavljena 104 koruptivna krivična djela.

S tim u vezi, u javnom sektoru otkrivena su 22 slučaja korupcije, a u privatnom 32. U javnom sektoru procesuirane su 33 osobe.