latinica  ћирилица
28/04/2024 |  10:42 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: Pritisak na UPC dobio karakter otvorenog vjerskog progona

Pritisak na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu dobio je karakter otvorenog vjerskog progona, upozorio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril u pismu poglavarima pomjesnih pravoslavnih crkava i međunarodnim organizacijama, koje je uputio nakon hapšenja igumana Svjatogorske lavre mitropolita Arsenija.
Patrijarh Kiril (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Patrijarh Kiril (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

On je u pismu koje je upućeno i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, zatražio da se obrati pažnja na činjenice flagrantnog kršenja ljudskih prava u Ukrajini i pozvao da se ulože napori da se zaštiti pravo na slobodu vjeroispovesti vjernika i parohija UPC.

Patrijarh Kiril je poglavare pravoslavnih crkava zamolio da se mole da Gospod podari pomoć, hrabrost i utjehu stradalnim arhipastirima, pastirima i vjernicima.

U pismu koje je, između ostalih, upućeno generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Mariji Šmid, generalnom sekretaru Savjeta Evrope Mariji Pejčinović Burić, navedeno je da su 24. aprila izvršeni pretresi u jednom od najvećih manastira UPC - Svjatogorskoj lavri.

- Vikar, mitropolit svjatogorski Arsenije optužen je zbog svog govora u crkvi. Prema verziji istrage, on je otkrio informacije o lokaciji Oružanih snaga Ukrajine - naveo je patrijarh Kiril.

On je objasnio da je mitropolit Arsenije obavijestio vjernike o tome da su u septembru prošle godine pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine postavili barikade na putu ka manastiru i da su provjeravali dokumenta vjernika.

- On je incident nazvao diskriminacijom - podsjetio je patrijarh Kiril, prenosi "Sputnjik".