latinica  ћирилица
28/04/2024 |  17:08 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Obilježene 32 godine od formiranja Specijalnog bataljona Druge posavske brigade

U Obudovcu su danas obilježene 32 godine od formiranja Specijalnog bataljona Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske u čijim redovima je bilo oko 500 boraca od kojih su 64 poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Obudovac kod Šamca - Foto: SRNA
Obudovac kod ŠamcaFoto: SRNA

Tim povodom služen je parastos i položeno cvijeće u znak sjećanja na borce poginule od 1992. do 1995. godine.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, koji je prisustvovao obilježavanju, rekao je Srni da su borci sa šamačkog područja dali izuzetan doprinos odbrani ovih prostora u minulom ratu.

- Specijalni bataljon dao je nemjerljiv doprinos jer je učestvovao u najtežim akcijama. Čast mi je odati počast svima koji su dali živote za odbranu Republike Srpske - naglasio je Minić.

Predsjednik Opštinske Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović rekao je da je Specijalni bataljon formiran u sastavu 17. taktičke grupe, a njegovi pripadnici, osim što su branili Posavinu, učestvovali su na ratištima širom Republike Srpske.

On je podsjetio da je jedinica formirana 1992. godine iz sastava tadašnjeg bataljona ЈNA, a jedini uslov je bio da svi pripadnici budu dobrovoljci.

- Prvi dan se prijavilo 109 pripadnika Obudovačke čete da bi im se narednih dana priključili pripadnici drugih jedinica sa područja Šamca, Crkvine, Slatine, Pelagićeva i Donjeg Žabara - rekao je Zoranović.

On je podsjetio da je kroz jedinicu prošlo oko 500 pripadnika od kojih su 64 poginula, a do danas ih je preminulo više od 90.

- Ovaj susret će nam poslužiti da kompletiramo spiskove, da dođemo do što približnijeg broja pripadnika ove jedinice kako bismo ih mogli unijeti u naše knjige i da ostane pisani trag - rekao je Zoranović.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ovo značajan dan za Obudovac, opštinu Šamac i cijelo područje Posavine, te da je Specijalni bataljon najzaslužniji što su Srbi ostali na svojim ognjištima, što slave vjerske praznike i na svojoj djedovini uživaju blagodeti slobode.

- Žrtva koju su pripadnici Specijalnog bataljona podnijeli ne smije da bude zaboravljena - poručio je Milićević.

Milan Nikolić, koji je bio komandir Prve čete Specijalnog bataljona iz Obudovca, kaže da se 1992. godine ukazala potreba za formiranjem interventne specijalne jedinice na ovom području koja je imala ulogu da očuva srpsku teritoriju i narod na području Posavine, jer je taj bastion srpskog naroda bio u jednom periodu u okruženju.

- Ova jedinica je dala veliki doprinos da to sačuvamo - istakao je Nikolić.

Organizator današnjeg obilježavanja 32 godine od formiranja Specijalnog bataljona Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske bila je Opštinska boračka organizacija Šamac.