latinica  ћирилица
30/04/2024 |  21:12 ⇒ 23:37 | Autor: RTRS

Grajf: Dobro je što zemlje imaju sumnje u rezoluciju o Srebrenici (VIDEO)

Inicijativa za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je odložena, jer zemlje imaju sumnje, a dobro je što sumnjaju. Ovo je ružna, odvratna politička inicijativa, kaže u intervjuu za RTRS Gideon Grajf, predsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine.
Gideon Grajf - Foto: RTRS
Gideon GrajfFoto: RTRS

- Zalažemo se za moral. Zalažemo se za dobru budućnost ljudi. Želimo da ljudi budu srećni. Svako normalno ljudsko biće želi da živi srećno na ovoj zemlji, a ne da učestvuje u ratovima. Političari ponekad žele suprotno, a ovo je zaista osveta, a mi smo protiv toga. Naša komisija je moralna komisija, a političari nisu uvijek moralni. U ime 10 članova naše komisije, mogu vrlo jasno da kažem da ova inicijativa neće donijeti nikakvo pomirenje, mir ili slogu u regionu. Naprotiv, izazvaće sumnje, produbiti sukob i korijene sukoba kojih na ovim prostorima kojih je bilo na desetine ili više - istakao je Grajf.

Kaže da dok je njihov izvještaj usmjeren ka miru, skladu i dijalogu, rezolucija UN navodi, dovešće do suprotnog.

- Rezolucija UN se ne zasniva na činjenicama, na nauci, na istorijskim činjenicama, zasnovana je na političkim pretpostavkama, na političkim ambicijama, na politici. To je u osnovi loše ako zaista želite da okupite ljude oko izgradnje bolje budućnosti. To je ono što želimo, ali ova inicijativa odvešće, bojim se, na drugu stranu i imati samo loše ishode, a to zaista nije ono što je ovom regionu danas potrebno - objašnjava Grajf.

Dodaje i da je između 1,1 i 1,3 miliona Srba bilo izloženo brutalnim ubistvima i prijetnjama da će biti ubijeni od strane neprijateljskih snaga, muslimana, Bošnjaka i drugih, od 1992. do 1995. godine.

- To je činjenica koju rezolucija UN potpuno ignoriše. To je činjenica koja nije uključena u propagandu koju mi, članovi Komisije, vrlo često čujemo - naveo je Grajf za RTRS.