latinica  ћирилица
01/05/2024 |  11:10 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Cvijanović se obratila SB UN-a: Srpska ne krši Dejtonski sporazum, niti međunarodno pravo (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN-a da Republika Srpska ne krši Dejtonski sporazum niti međunarodno pravo.
Željka Cvijanović -
Željka Cvijanović

Srpska se, rekla je, protivi zloupotrebi i zaobilaženju institucija i odredbi Ustava kao što je to slučaj sa aktuelnom rezolucijom o danu sjećanja na Srebrenicu. Dokument je pripremljen, podsjeća, bez konsultacija i odobrenja relevantnih i nadležnih institucija BiH.

Cvijanovićeva je istakla da poštovanje međunarodnog prava znači i da visoki predstavnici moraju biti imenovani u skladu sa procedurama utvrđenim Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Podsjetila je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer nema potvrdu Savjeta bezbjednosti, ali da bez obzira na to stalno krši vladavinu prava. Između ostalog, Šmit je izmijenio Krivični zakon BiH kako bi ga koristio kao sredstvo kažnjavanja svakog ko ne poštuje njegove odluke.

U svom obražanju Savjetu bezbejndosti UN-a, srpski član Predsjendištva Željka Cvijanović, istakla je činjenicu poznatu svim političkim akterima u BiH-a, da Republika Srpska ne krši Dejtonski sporazum niti međunarodno pravo. Naprotiv, zalaže se za striktno pridržavanje Ustava BiH, kao dijela ugovora, koji većinu nadležnosti ostavlja u rukama dva entiteta i svakom od tri konstitutivna naroda obezbjeđuje mehanizme zaštite njihovih prava. Protivi se zloupotrebi i zaobilaženju naših institucija i odredbi Ustava kao što je, na primjer, to slučaj sa aktuelnom rezolucijom o danu sjećanja na Srebrenicu. Na pripremi ove rezolucije za glasanje na Generalnoj skupštini UN radi se bez ikakvih prethodnih konsultacija i odobrenja od strane relevantnih i nadležnih institucija BiH.

- Republika Srpska je opredijeljena za mir i stabilnost i želi da vidi BiH kao istinski demokratsku i suverenu državu sposobnu da promoviše unutrašnji dijalog u traženju uravnoteženih, u Ustavu utemeljenih rješenja koja bi odgovarala svima u BiH. Nažalost, izazovi sa kojima se suočavamo posljednjih godina prijete da ugroze ne samo Ustav BiH nego i bezbjednost i stabilnost zemlje, pa čak i cijelog regiona Zapadnog Balkana. Ovim prijetnjama direktno doprinose oni koji Bosnu i Hercegovinu uporno drže u statusu kvazi-protektorata, gdje se zaobilaze vladavina prava i demokratsko upravljanje, a autokratske / kolonijalističke strane intervencije sprečavaju pomirenje među našim narodima - navela je Cvijanović.

Podsjetila je da poštovanje međunarodnog prava znači da visoki predstavnici moraju biti imenovani u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Cvijanovićeva je ukazala da pojedine strane diplomate u BiH i Kristijan Šmit kontinuirano se i sa sve destruktivnijom tendencijom, miješaju u u unutrašnje demokratske procese i procese odlučivanja unutar BiH - uplitanjem u unutrašnje političke i demokratske procese, pribjegavanje prijetnjama silom, nepoštovanje vladavine prava i kršenjem međunarodnog prava, te mijšanje u izbore i obespravljivanje birača.

- Šmit i njegovi pobornici tvrde da on ima izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast i da ne odgovara nijednoj vladi ili sudu u BiH. Drugim riječima, smatraju da on ima apsolutnu moć i nikakvu odgovornost. Nejasno je kako se ovo može uklopiti u bilo koji normalan koncept vladavine prava. U još većem obrušavanju na vladavinu prava, Šmit je izmijenio Krivični zakon BiH kako bi ga koristio kao sredstvo kažnjavanja svakog ko ne poštuje njegove odluke. Trenutno se protiv demokratski izabranog predsjednika Republike Srpske, kao i jednog javnog funkcionera, vodi postupak zato što, ispunjavajući svoje ustavne i zakonske obaveze, nisu poštovali Šmitove naredbe - navela je ona.

Neke članice UN-a smatraju da je ova rezolucija benigna i da predstavlja čin ljudskog saosjećanja, međutim, jasno je da je namjera koja stoji iza nje sve samo ne benigna. To potvrđuju izjave koje dolaze iz drugog entiteta od predstavnika bošnjačkih političkih lidera koji daju oapsne izjave o slijedu događaja u slučaju donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a. Sve to odražava namjeru mnogih bošnjačkih političkih lidera i pokazuje da je predložena rezolucija destabilizujuća za mir i stabilnost u BiH. Cvijanovićeva je ukazala da ova vrsta stranog uplitanja podriva pregovore i kompromis unutar BiH, jer uvijek favorizuje jednu stranu - bošnjačku.

- I dok zvaničnici Republike Srpske govore o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti i rješavanja svih otvorenih političkih pitanja u demokratskim institucijama, određenim prijetnjama i militarističkim izjavama zapadni ambasadori u Sarajevu nastoje da uliju strah u Srbe, a istovremeno daju nadu nekim radikalnim snagam u bošnjačkom političkom vrhu da će NATO "riješiti problematičnu" Republiku Srpsku tako što će je ukinuti - rekla je ona.

Istovremeno, bošnjački zvaničnici, poput ministra odbrane BiH Zukana Heleza i ministra bezbjednosti FBiH Rame Isaka, otvoreno prijete nasiljem i ratom. Izrazila je žaljenje što se pred Savjetom bezbjednosti ne želi govoriti o tome da je BiH "tempirana bomba" kada je riječ o cihadistima, iako to zahtijeva veću pažnju od onoga šta govore predstavnici Republike Srpske.

Istakla je da je vladavina prava pod udarom prijetnji i sankcija vlada SAD-a i Velike Britanije, koje se koriste za zastrašivanje zvaničnika, njihovih porodica, privatnih preduzeća, banki pa čak i medija.