latinica  ћирилица
02/05/2024 |  11:56 ⇒ 12:04 | Autor: TANЈUG

Programom "Buđenje" biće sutra obilježena godišnjica od tragedije u Ribnikaru

Godišnjica masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar” u kojoj je trećeg maja 2023. živote izgubilo devet učenika i radnik obezbjeđenja škole, biće obilježena sutra programom "Buđenje", saopštilo je uže vijeće Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva.
OŠ "Vladislav Ribnikar" (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
OŠ "Vladislav Ribnikar" (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, djelimično je izmijenjen program obilježavanja prve godišnjice zločina i komemoracije žrtava masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Kako se navodi u 8.40 časova u ulici Kralja Milutina 10, gdje se dogodilo masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju. Tokom cijelog dana biće moguće ostaviti cvijeće, zapaliti svijeću i upisati se u knjigu sjećanja u prostorima određenim za to.

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sjećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

U 8.41 časova mediji u Srbiji će prekidom programa obilježiti minut ćutanja kao sjećanje na žrtve, kao i četvrtog maja 2024. u 22.32 kao sjećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

Od 9.00 do 19.00 u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubistava trećeg i četvrtog maja 2023.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podijele svoja razmišljanja i prijedloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od 9.00 do 19.00 će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u blizini spomenika Desanki Maksimović biti emitovan video kolaž sjećanja na žrtve.

Završni muzičko-scenski program će umjesto na Tašmajdanu, zbog najavljene kiše, biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20.00 časova.

Zbog ograničenog prostora, građani će moći da prate program na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u 20.00 sati gdje će imati priliku, da u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sjećanju, tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.