latinica  ћирилица
04/05/2024 |  17:12 ⇒ 17:16 | Autor: TANЈUG

Portparolka Stejt departmenta podnijela ostavku zbog Gaze

Hala Rarit, portparolka Stejt departmenta na arapskom jeziku je prva pripadnica američke diplomatije, da je to poznato, koja je podnijela ostavku zbog stava američke administracije o ratu u Gazi.
Američka zastava (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/ilustracija) -
Američka zastava (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/ilustracija)

Dva druga zvaničnika Stejt departmenta - DŽoš Pol i Anel Šelin, takođe, su podnijeli ostavke u znak protesta protiv politike SAD, koja je oštro podijelila stanovništvo u Americi, prenio je Si-En-En.

Rarit je rekla da su ona i njene kolege "užasnute" Hamasovim terorističkim napadima 7. oktobra, koji su pokrenuli rat u Gazi.

Ona je navela da su svi očekivali snažne reakcije, ali da niko nije predvidio da će ishod biti 34.000 ubijenih ljudi u Gazi i da će zavladati glad.

- U osnovi, zabrinuta sam da smo na pogrešnoj strani istorije i tako štetimo našim interesima - navela je ona, misleći na podršku Bajdenove administracije Izraelu u ratu sa Hamasom.

Rarit je ukazala na "dvostruke standarde" u američkoj politici koji se tiču humanitarne krize i smrti palestinskih novinara u Gazi.

- Kao Sjedinjene Američke Države moramo se pridržavati naših principa. Ne možemo praviti izuzetke. Naši saveznici i naši protivnici gledaju i to povrijeđuje nas kao naciju - istakala je ona

Rarit je navela i da joj je dosta kolega prišlo i reklo da se osjeća isto kao i ona, samo što nisu u mogućnosti da to kažu.