latinica  ћирилица
06/05/2024 |  11:16 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

Filipović: Mauthauzen - simbol stradanja srpskog naroda

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović izjavio je danas Srni da je koncentracioni logor Mauthauzen bio jedan od najvećih nacističkih logora i stratišta, te predstavlja simbol stradanja srpskog naroda u Prvom i u Drugom svjetskom ratu.
Mladen Filipović - Foto: SRNA
Mladen FilipovićFoto: SRNA

Međunarodni komemorativni skup povodom obilježavanja 79 godina od oslobođenja koncentracionog logora "Mauthauzen" održan je juče u organizaciji Austrijskog komiteta Mauthauzen, a Filipović je istakao da ta memorijalna ceremonija ima veliki međunarodni značaj, te podsjetio da je u ovom logoru ubijena 21.000 Srba.

- Važno je da spomenemo i spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na groblju bivšeg logora u Mauthauzenu, koja je izgrađena uz podršku institucija Srbije i Republike Srpske, a koju je u junu prošle godine osveštao Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije - rekao je Filipović.

Filipović je podsjetio da je spomen-kapela izgrađena u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

- Ideja o izgradnji spomen-kapele stara je više od 100 godina. Јedan od interniranih srpskih oficira je u svojim pismima, koja je pisao u periodu od 1914. do 1918. godine, izrazio nadu da će nakon Velikog rata na mjestu logora biti izgrađena spomen-kapela kako bi bilo sačuano sjećanje na žrtvu koje su podnijeli srpski logoraši - rekao je Filipović.

On je naveo da se angažovanjem protojereja stavrofora Dragana Mićića iz Linca i njegovih parohijana, te uz veliku podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, od ljeta 2014. krenulo u realizaciju ovog projekta.

Mauthauzen - jedan od najozloglašenijih nacističkih logora bio je aktivan u Prvom i u Drugom svjetskom ratu.

Sastojao se od glavnog logora i 49 sporednih, a do 1945. godine u logor Mauthauzen i njegove sporedne logore deportovano je oko 200.000 lica. Više od polovine njih je ubijeno ili su umrli od posljedica prisilnog rada i gladi.