latinica  ћирилица
06/05/2024 |  12:26 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

Stojanović: Rezolucija o genocidu u Srebrenici narušava temelje Ujedinjenih nacija

S obzirom da je genocid u Srebrenici utvrđen sudskim presudama, to znači da se svaka kritika tih presuda zabranjuje i to trajno. Time se svjetski pravni poredak vraća u Srednji vijek ili bar u uslove pod kojima su bile zabranjene kritike presuda u najreakcionarnijim režimima, istakao je Slobodan Stojanović, advokat iz Beograda i branilac srpskih optuženika u Hagu.
Slobodan Stojanović - Foto: Ustupljena fotografija
Slobodan StojanovićFoto: Ustupljena fotografija

- Međutim, osnovi civilizacijskih dostignuća u oblasti ljudskih prava ne dozvoljavaju ukidanje svake mogućnosti kritičkog razmišljanja kada su u pitanju "svete" presude. No, ovde je u pitanju i nešto mnogo gore. U pitanju je zabrana izjavljivanja revizije kao vanrednog pravnog lijeka ustanovljenim aktom Savjeta bezbjednosti UN. I još gore, u pitanju je zabrana sudijama da odlučuju po svom uvjerenju, tj. da sude. Naime, odredbom čl. 26. Statuta Tribunala u Hagu, odnosno čl. 24. Statuta njegovog Rezidualnog mehanizma utvrđeno je neograničeno pravo svakog osuđenog lica, pa i onih zbog genocida u Srebrenici, da pokrene postupak revizije sa osnovnom tezom da genocida tamo nije bilo - ističe Stojanović. 

Stojanović naglašava da se timovima odbrane ne može zabraniti mogućnost da javno prikupljaju dokaze za reviziju.

- Јoš gore, ne može se zabraniti nadležnom sudskom vijeću da odlučuje po svom uvjerenju. Sjetimo se samo sudije Nyambe iz Zambije koja je kao predsjedavajuća Žalbenog vijeća Tribunala u slučaju Ratko Mladića odlučila da u Srebrenici nije bilo genocida i dala izdvojeno mišljenje koje glasi na oslobađajuću odluku - naveo je Stojanović.

On poručuje da su pitanju prava koja se temelje na aktima Savjeta bezbjednosti UN koja su bila i osnov za donošenje presuda o genocidu i koja su bezrezervno poštovana u svim prilikama širom svijeta.

- Na poštovanje istih se većina država u svijetu i nacionalnim zakonima obavezala - zaključio je Stojanović.