latinica  ћирилица
09/05/2024 |  13:49 | Autor: SRNA

Milivojević: Niko ne bi trebalo da se odriče antifašističke borbe

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević položio je danas vijenac na Partizanskom groblju povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i poručio da svi treba da se sjećaju te velike pobjede.
Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Velibor MilivojevićFoto: SRNA

Sa Milovojevićem su cvijeće položili i predstavnici Kancelarije Republike Srpske u Mostaru, te predstavnici Aktiva mladih i Aktiva žena SNSD-a Mostar.

Milivojević je naglasio da bi sam čin sjećanja i klanjanja onima koji su izborili tu pobjedu trebao da bude jedinstven i civilizacijski, kao i da niko ne bi trebalo da se odriče antifašističke borbe.

- Iako se nalazimo u trenucima kada se pokušava revidirati istorija, mi se nalazimo na mjestima gdje svako od nas ima svoju bolnu istoriju, a tako bolna istorija svakog naroda je i naša zajednička istorija. Na toj bolnoj zajedničkoj istoriji trebali bismo da nađemo načina da izgradimo bolju i lješu budućnost za sve - rekao je Milivojević.

On je nakon polaganja obišao devastirano Partizansko groblje i izrazio razočarenje i žaljenje što se u Mostaru dešavaju ovakve stvari i što još nije došlo do sanacije i obnove.

- Svako groblje, pa i spomen-groblje, je mjesto na kome se vraćamo nekome našem koga smo izgubili i samim im obuzima nas tuga. Kada vidimo da su groblja devastirana i zapuštena, ta tuga je još veća. Osim žaljenja za svojim precima i ljudima koji su utkali svoje živote u slobodu i istoriju, tuga je veća što u vremenu u kojem živimo postoje ljudi koji takva mjesta uništavaju - naveo je Milivojević.

Milivojević je napomenuo da je Partizansko groblje i nacionalni spomenik, te da ima i ogromnu umjetničku vrijednost, što bi Mostar i u tom svjetlu trebao da iskoristi.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalni je spomenik BiH, izgrađen 1965. godine, u čast poginulim partizanima Narodnooslobodilačkog pokreta iz Mostara u Drugom svjetskom ratu, a djelo je čuvenog jugoslavenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Spomenik je već godinama na meti vandala, a 15. juna 2022. godine devastirano je kao nikada prije, tako što je u komadiće porazbijana svaka od od 700 spomen-ploča.

Mostar je svoju slobodu u Drugim svjetskom ratu skupo platio - grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu.

Tokom Drugog svjetskog rata na području Mostara stradalo je 1.910 pripadnika srpskog naroda, a najviše ih je stradalo od ustaša, više od 1.500.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Јugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.