latinica  ћирилица
09/05/2024 |  14:57 ⇒ 15:33 | Autor: SRNA

Cvijanović: Evropska perspektiva BiH je prilično mračna (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je evropska perspektiva BiH prilično mračna i da sporazum čiji EU garant postaje "mrtvo slovo na papiru".
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

- Stvari su mogle da budu drugačije, bar kada je u pitanju odnos EU i BiH. Ne govorim o globalnim i širim evropskim pitanjima koja se sada rješavaju, a koja su prouzrokovana određenim stvarima. Ono što mi djeluje depresivno je da se ne poštuje sporazum koji ima karakter međunarodnog prava, a čiji je garant EU - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da u tome vidi nesposobnost EU da odigra svoju ulogu garanta ili nekoga ko može da bude strana u procesu u kojem druge dvije strane treba da drži u okviru onoga što su dogovorile i potpisale.

Kada je riječ o kretanju BiH ka EU, Cvijanovićeva je istakla da je to puni promašaj jer se od BiH traži imaginarna slika, bajkovit put.

- Na tom bajkovitom putu treba zaboraviti da je BiH kompleksna zemlja u kojoj žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, u kojoj postoji Ustav predviđen Dejtonskim sporazumom i u skladu sa tim prava i obaveze, na kojem treba uvijek žmiriti na jedno oko i slušati druge koji pokušavaju da pretvore BiH u nešto sasvim drugo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakao da BiH nije data prava šansa, a to je moglo da bude učinjeno prije 20 godina.

- Trebali su da prepoznaju da decentralizovana struktura može polako, harmonizovano da se kreće na evropskom putu i bilježi uspjehe - navela je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazala da joj sila koja je uvijek postojala i nerealan pristup ne daju mnogo nade kao nekom ko je opredijeljen za evropske integracije.

- I sada mislim da je to moglo ili trebalo da bude neka dobra priča, ali nažalost sve što viđam posljednjih 10-15 godina, pogotovo sada, čini me depresivnom sa aspekta svijetle budućnosti - rekla je Cvijanovićeva.

Naravno, rekla je Cvijanovićeva, to su zemlje koje se bore za svoje mjesto na planeti i EU je resursno i demografski već obeshrabrena i na spoljnopolitičkom ili globalnom planu ne igra neku veću ulogu.

- Ne igraju posebno ulogu ni oni koji izađu iz EU, poput Velike Britanije, koja danas nije nikakav igrač. Bila je to dok je mogla krojiti politiku zajedno u okviru EU. Danas to ne predstavlja neku veliku težinu - ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se mnogo stvari prelama.

- Mi smo mali i ako evropski put bude častan i ako tamo idete zato što ispunjavate neke obaveze, a drugi su prema vama korektni, to je u redu. Međutim, moramo da mislimo i na to šta će se sa Evropom desiti u ekonomskom smislu u narednom periodu. Opredijeljeni smo za EU, ali vidjećemo - rekla je Cvijanovićeva.