latinica  ћирилица
12/05/2024 |  08:56 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Mastilović: Crna Gora se valja u bari kolonijalnog podaništva

Žalosna je najava Crne Gore da će glasati za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, a još je žalosnije gledati dok se "valja u bari" kolonijalnog podaništva, izjavio je direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović i dodao da će o tome istorija imati tek šta da kaže.
Drago Mastilović - Foto: RTRS
Drago MastilovićFoto: RTRS

- Žalosna je izjava premijera Crne Gore Milojka Spajića da će Crna Gora glasati za usvajanje rezolucije o Srebrenici, a još je žalosnije gledati tu zemlju kako se i dalje `valja u bari` kolonijalnog podaništva i servilnosti u koju je gurnula i zarobila vladavina Mila Đukanovića - rekao je Mastilović Srni.

Mastilopvić je upitao zar su oni čiji su preci 1941. godine svojim rukama vadili iz hercegovačkih jama bezdanica leševe srpskih mučenika zaboravili ko je te jame napunio srpskom nejači i koji je narod zapravo žrtva genocida.

Upitao je i zar je skoro 300 prebilovačke djece koje je bačeno živo u Šurmanačku jamu pripadalo genocidnom narodu, kao i da li je više od 12.000 Srba ubijenih na bihaćkim Garavicima bilo genocidno?

- Zar je hiljade leševa srpskih žena i djece koja su zaklana plivala Drinom u proljeće 1942. godine bilo genocidno? A o Јasenovcu, Јadovnu i drugim masovnim stratištima srpskog naroda besramno je i bogohulno i govoriti u kontekstu Srebrenice - rekao je Mastilović.

Ili možda, kaže, sve to nije genocid, jer zapadni gospodari Crne Gore, smatraju da srpske žrtve nisu žrtve već "kolateralna šteta".

- Zbog svega toga, namjera crnogorske Vlade da podrži navedenu rezoluciju je nešto o čemu će istorija tek imati šta da kaže. A upravo o tome bi trebali da razmisle ljudi poput Milojka Spajića - istakao je Mastilović.

Vlada Crne Gore sinoć je na elektronskoj sjednici usvojila prijedlog amandmana na rezoluciju o Srebrenici u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Ranije je crnogorski premijer Spajić najavio da će Crna Gora glasati za rezoluciju.