latinica  ћирилица
12/05/2024 |  09:27 ⇒ 09:40 | Autor: SRNA

Trebinje: Održan koncert "Raduj se, Vasilije Sveti, pohvalo roda našega"

Crkveni horovi "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" iz Trebinja i "Sveti apostol i jevanđelista Marko" iz Podgorice su pred trebinjskom publikom održali koncert pod nazivom "Raduj se, Vasilije Sveti, pohvalo roda našega".
Trebinje - koncert "Raduj se, Vasilije Sveti, pohvalo roda našega" - Foto: SRNA
Trebinje - koncert "Raduj se, Vasilije Sveti, pohvalo roda našega"Foto: SRNA

Koncert je održan sinoć u okviru manifestacije "Dani Svetog Vasilija".

Trebinjski Crkveni hor nastupio je pod dirigentskim vođstvom magistra Јovane Marić, a članovi oba hora nosili su odličje Crkvenog hora "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški", koje je nastalo povodom 130 godina od njegovog osnivanja.

Član trebinjskog hora i vjeroučitelj Ivana Hrnjez izjavila je da je na odličju upisan znak krsta kojeg prave dvije cijele note.

- Sam krst je upisan u cjelokupnu istoriju hora, od 1892. godine do danas. Hor je prolazio kroz teška vremena, kao i srpski narod u cjelini, tako da su članovi hora kroz bogatu tradiciju proslavljali krst Gospodnji pojanjem, prvenstveno liturgijskim, onda i koncertnim izvođenjima, a često su i stradali za krst braneći ga - istakla je Hrnjez.

Podgorički hor predstavio se pojanjem pod umjetničkim vođstvom Ljudmile Radović, magistra horske muzike.

Radovićeva je napomenula da je ovaj hor osnovan 1992. godine i da je prvi u Crnoj Gori koji je počeo sa radom po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Na kraju koncerta oba crkvena hora nastupila su uz instrumentalnu pratnju orkestra Muzičke škole Trebinje.