latinica  ћирилица
12/05/2024 |  09:39 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Dodik: Istorija odnosa Njemačke prema Srbima kulminirala u rezoluciji o Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cijela istorija kontinuiranog antisrpskog odnosa Njemačke prema Srbima kulminirala u rezoluciji o Srebrenici, iza koje stoje pokvarene političke namjere.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je za beogradsku "Politiku" rekao da su Srbi, baš kao i prelagači rezolucije o Srebrenici, Nijemci, nekada bili dio jedinstvene zemlje i da treba da imaju ista prava na ujedinjenje.

- Mi treba da razumijemo i njihovu snagu i njihov bezobrazluk. Srpski narod nije bez šanse i zaista tako mislim - poručio je Dodik.

On je ukazao da rezolucijom o Srebrenici Amerikanci i drugi sponzori tog dokumenta žele da kažu da postoji mjesto na svijetu gdje su oni na strani muslimana zbog dešavanja u Gazi.

- To što ih drugdje tamane, ne u genocidu, već u stotinu genocida, to nije važno. Sa Zapada nam dolaze sistemske prevare. Ova galama će potrajati malo duže - naglasio je Dodik.

Njemačka se, napomenuo je, razotkrila kao zemlja koja se u kontinuitetu ponaša antisrpski i koristi svaku priliku da našteti Srbima - od aneksije BiH, preko dva svjetska rata do bivšeg šefa njemačke diplomatije Hansa-Ditriha Genšera koji je "razvalio" Јugoslaviju tražeći priznanje Slovenije i Hrvatske, što je dovelo do krvavog sukoba u BiH, a nastavilo se satanizacijom Srba u građanskom ratu.

- Takvu politiku i danas vode njihovi visoki predstavnici Nijemci, čak i ovaj nelegalni, kao i sudije Ustavnog suda BiH, takođe Nijemci, da bi nakon svega došli do ove sramne rezolucije koja treba da opere njihovu savjest, ne samo zbog onog što su počinili na ovim prostorima ili zbog Holokausta, već i zlodjela u Africi, gdje su istrijebili čitava plemena - podsjetio je Dodik.

On smatra da je denacifikacija Njemačke laž i ukazuje da se njemački političari prema Srbima rukovode identičnim ciljevima kao kroz istoriju, samo ih danas "različito pakuju".

Dodik je naglasio da su Kosovo i Metohija i Republika srpska ključna pitanja za Srbe, ali da se favorizuje otimanje Kosova i Metohije, dok Zapad nikada nije ponudio ujedinjenje Srpske sa Srbijom ako joj se otima jedna pokrajina. Istakao je i da jejasno stavio do znanja da će odluka o imovini istog trenutka dovesti do odluke o nezavisnosti Srpske.

On je ocijenio da je čudna mentalna struktura Zapada, koji misli da Srbi treba da se dive zlu koje nad njima čine u kontinuitetu.

- Dva entiteta su ugovorom stvorila BiH. Dovoljno je da mi izađemo iz tog ugovora. Oni koji su 1995. godine utvrdili međuentitetsku graničnu liniju, znali su da stvari neće uspjeti. Neki sada pominju da bi Brčko tobože, mogao biti problem za samostalnu Republiku Srpsku. I Hrvatska ima diskontinuitet u Neumu, pa funkcioniše. Uostalom, u Brčkom je 50 odsto stanovništvo Srpske - podsjeća Dodik.

Podsjećajući da su Srbija i Srpska dogovorile da svesrpski sabor organizuju nakon izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je istakao da će, ako ona bude donijeta u Generalnoj skupštini UN, imati veoma jasan stav.

- Ne vidimo način da u BiH možemo da živimo s onima koji nas tako kvalifikuju pričajući laži da žele pomirenje. To ne znači da ćemo voditi revolucije. Naše opstrukcije mogu da budu dugoročne i mekane. Ne govorim o mogućim zaključcima sabora, već o tome kako mi vidimo dešavanja u kojima nećemo biti nimalo naivni i dozvoliti da nas proglase za destabilizatore koji prave ratnu situaciju - rekao je Dodik.

On je istakao da je apsurd da Srbima o žrtvama i moralu pričaju sljedbenici pisca Islamske deklaracije i pripadnika SS-Handžar divizije Alije Izetbegovića, koji je "dovodio egzekutore pokazujući im kuće koje pripadaju antifašistima".

- Čak i ako bude usvojena, znaćemo da većina svijeta ne podržava taj dokument. Sve te zemlje sa čijim predstavnicima sam razgovarao žele mir na ovim prostorima - rekao je Dodik.

Ističući da sve više zemalja razumije nemogućnost opstanka BiH, Dodik je naglasio da dolazi vrijeme da se o nekim stvarima otvoreno progovori.

On je napomenuo da Srpska ima dobre finansijske pokazatelje, prosječnu platu od 750 evra i najveći broj zaposlenih u istoriji, te da se otvaraju nove fabrike, trenutno u Aleksandrovcu, Bijeljini, Derventi.

Stranim investitorima se, dodaje, nude stimulacije pod uslovom da vrate i zaposle naše ljude iz Njemačke i da im ponude stimulativne plate.

- Znam da život građana treba da bude bolji i mogao bi da bude, ali nam to ne dozvoljavaju. Limitirani smo time što smo entitet, ali prije svega bankarskim ucjenama od strane SAD - zaključio je Dodik.