latinica  ћирилица
12/05/2024 |  10:48 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Đurić: Osvetničke pobude političke elite u Sarajevu za donošenje rezolucije o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da političke elite u Sarajevu nemaju humane nego osvetničke pobude za donošenje rezolucije o Srebrenici, ukazujući na to da je jasno da ona ne doprinosi ni pomirenju, ni stabilnosti regiona.
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Đurić je naglasio da Republika Srpska ima podršku Srbije, ne samo zato što je to stvar nacionalne solidarnosti, već i zato što je to međunarodna obaveza Beograda, ističući da će Srbija "raditi na tome" da se ne ostvare mračni scenariji koji predviđaju ukidanje Srpske.

On je napomenuo da postoje projekcije o tome kako bi glasanje pred Generalnom skupštinom UN moglo da izgleda, te da je sigurno da ono neće biti ni blizu onoga čemu su se sponzori rezolucije nadali.

Đurić je rekao da su brojni argumenti protiv ovakvog neodgovornog tretiranja ljudskog stradanja u jednom ratnom sukobu, prije svega zato što je jasno da iza toga ne stoje iskrene i plemenite pobude, što je mnogima očigledno.

- Iz političkih krugova u Sarajevu već nam se preti nekakvim novim tužbama, i to samo potvrđuje da njima nije ni do pomirenja, ni do postizanja saglasnosti oko nečega, niti do odavanja pošte žrtvama i saosećanja, već do političke osvete iz najprizemnih etnonacionalističkih razloga - izjavio je Đurić za beogradske "Večernje novosti".

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Đurić je istakao da je Srbija jasno saopštila koje su njene crvene linije, da ne pristaje na članstvo Prištine u UN.

Upitan u kojoj mjeri Kina može biti veći zaštitnik Srbije u UN nego što je bila do sada, Đurić je istakao da Kina poštuje spremnost Srbije da stane u odbranu međunarodnog prava i multilateralnog poretka u svijetu.