latinica  ћирилица
12/05/2024 |  13:20 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

Kukolj: Donja Gradina - najveći grad mrtvih (FOTO/VIDEO)

Donja Gradina je najveći grad mrtvih, rekla je Dobrila Kukolj preživjeli logoraš Јasenovca i predsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka.
Dobrila Kukolj - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dobrila KukoljFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Umirali su tu naše majke, braća, sestre od povampirenih ustaških zločinaca - navela je Dobrila u Donjoj Gradini gdje se u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Donjoj Gradini obilježava se Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Kukoljeva je navela da je današnje obilježavanje da se sjetimo i svjedočimo, kako kaže, zločinu genocida koji se desio na ovim prostorima.

Zajedno sa nekolicinom svojih preživjelih logoraša Dobrila Kukolj i dalje svjedoči o strašnom užasu i zločinu.

- Na nama je da njegujemo kulturu sjećanja, i da nikad ne zaboravimo ono što se ovdje desilo - poručila je ona.

Ona je navela da su njenu majku prislili da ide na prinudni rad u njihovo selo, gđe su brali pasulj, šljive. Sa njom je, kaže, išla jedna žena koja se potom vratila sa sakrivenim kukuruzom u njedra, a onda su za to saznale ustaše, došli po nju, donijeli panj na kojem su joj odsjekli glavu i bacili u Savu.

- Ciglana je bila užas pakao za đevojke, đevojčice, koje su izliđivali - navela je Kukoljeva.

Ona je istakla kako i danas pamti vrisak djece iz logora.

Podsjetimo, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici.