latinica  ћирилица
12/05/2024 |  14:17 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Mandić: Donja Gradina - važna kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje (VIDEO)

Donja Gradina je dugo godina skrivana od javnosti ali je danas postalo mjesto gdje se okupljamo. Donja Gradina je važna kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje za srpski narod, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas u Donjoj Gradini.
Andrija Mandić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Andrija MandićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- U ime Crne Gore, u ime njenih građana u ime svih naroda i svakog čovjeka poklonim se žrtvama ovog strašnog genocida i istažem osjećaj te države prema onome što se desilo od 1941. do0 1945. godine - naveo je Mandić.

Mandić je istakao da se u Donjoj Gradini desio genocid koji može da se mjeri sa Aušvicom.

- Bio je jedno od mjesta koje je između ostalog uticalo na oblikovanje čitavog načina razmišljanja. Dugo vremena skrivano od javnosti ali evo već nekoliko godina postalo mjesto gdje se okupljamo svi mi koji mislimo da je to važno kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje za srpski narod - naveo je Mandić.

Podsjetimo, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici.