latinica  ћирилица
12/05/2024 |  14:20 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Minić: Isplaćeno 15 miliona direktnih podsticaja i subvencionisano 14 traktora

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas da je na područje opštine Šamac u protekle cetiri godine direktnim podsticajima isplaćeno 15 miliona KM i subvencionisano 140 traktora, poručivši da podrška poljoprivrednoj proizvodnji mora biti sistemska i u kontinuitetu.
Savo Minić - Foto: SRNA
Savo MinićFoto: SRNA

- U tom periodu subvencionisali smo više od 190 priključaka, te sve mjere koje idu iz kapitalnih ulaganja. Naravno da su to bili IFAD projekti i samo u posljednjem javnom pozivu je nabavljeno 38 traktora na području opštine Šamac. To su impozantni iznosi - rekao je Minić, koji je prisustvovao petoj "Slatinskoj traktorijadi" u Donjoj Slatini kod Šamca.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske, na osnovu dogovora predsjednika Srpske Milorada Dodika i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, u junu raspisati još jedan javni poziv kada su u pitanju radne mašine proizvodaca "Belarus".

- Dobro je za sada počela ova godina kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Minić i napomenuo da je bitno da domaca proizvodnja ocuva kontinuitet.

On je porucio da ce se boriti i dalje sa nekontrolisanim uvozom i svim onim što stvara probleme domacim poljoprivrednim proizvodacima.

Na "Slatinskoj traktorijadi", na kojoj je izloženo oko 100 novih i starih traktora izlagaca iz Srpske, FBiH i Srbije, Minic je razgovarao sa organizatorima o tome da manifestacija, koja je sada takmicarskog karaktera, postane i sajamska, jer okuplja dosta posjetilaca.

- Ova traktorijada dobija danas i medunarodni karakter i svaka manifestacija kada je u pitanju poljorivredna proizvodnja dovodi do toga da resorno ministarstvo može uvidjeti šta je to što je najpotrebnije našem proizvodacima i šta je to što možemo u podsticajnim mjerama, koje su 180 miliona KM, pomoci u proizvodnji. Nadam se da ćemo sljedeće godine ovdje imati sajam i značajnu podršku Vlade i ministarstva da Šamac polako postane centar poljoprivrednih dešavanja - rekao je Minic.

On je najavio da će ove godine na podrucju opštine Šamac biti "Dani polja" i da ce se u Šamcu biti održati medunarodno savjetovanje mladih poljoprivrednih proizvodaca.

- Želimo na svaki način da obezbijedimo da Šamac i Posavina budu vidljivi i da poljoprivredni proizvodaci budu neko ko može pokazati kako se može sa resursima koje mi posjedimo obezbijediti poljoprivredna proizvodnja - rekao je Minić.

Nacelnik opštine Šamac Đorđre Miličević rekao je da je opština pokrovitelj ove manifestacije svih ovih godina, ali da nije bilo entuzijasta iz ove mjesne zajednice - traktorijada ne bi bila tradicionalna.

On je dodao da je iz godine u godinu sve veći broj izlagača i veća posjećenost ljudi iz Krajine, Semberije, Posavine i iz cijele Republike Srpske, kao i iz Srbije, što govori da ljudi, uz podršku opštine, u jednoj mjesnoj zajednici mogu organizovati ne samo traktorijadu takmičarskog, nego i sajamskog karaktera.

Petu "Slatinska traktorijadu" organizuje Udruženja "Slatinsko vrelo" iz Donje Slatine, čiji je predsjednik Živko Ilić rekao da su tamičenja održana u cetiri discipline, a osim traktora bila je izložena i nova poljoprivredna mehanizacija, odnosno priključne mašine.

- Naš cilj je bio da privučemo ljude u Posavinu, da napravimo i sajamski i takmicarski dio, da se povežemo i nastavimo saradnju - rekao je Ilić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa učestvovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva "Posavina" iz Crkvine i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Obudovca.